17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Kampanja ”Poštuj život, ne oružje”: Građanin Čelića dobrovoljno predao oružje

Policijskoj stanici Čelić obratio se građanin sa namjerom da dobrovoljno preda oružje bez sankcija u skladu sa važećim zakonskim propisima, nakon čega su policijski službenici na siguran način isto preuzeli, a radi se o sljedećim predmetima: puška M-48 kalibra 7,9 mm, 37 komada municija istog kalibra i četiri ručne odbrambene bombe.

Navedene aktivnosti provode se u okviru aktuelne kampanje “Poštuj život, ne oružje”, koja je usmjerena na upoznavanje građana sa mogućnostima dobrovoljne predaje oružja i minsko-eksplozivnih materija.

Podsjećamo, kampanja “Poštuj život, ne oružje” započela je u septembru 2023.godine, a treći talas se realizuje u periodu od 1. februara do 15. marta 2024. godine, sa naglaskom na dobrovoljnu predaju oružja, dijelova oružja, municije i minsko-eksplozivnih materija. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

Kampanju provode svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska, te Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informisanost i podršku Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a sve u saradnji sa i tehničkom podrškom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

Napominjemo da su, shodno Zakonu o oružju i municiji Tuzlanskog kantona, fizička i pravna lica koja nelegalno posjeduju oružje, municiju i minsko-eksplozivna sredstava dužna da takvo oružje prijave policijskoj upravi radi predaje ili onesposobljavanja, odnosno uništavanja, a policijski službenici će isto preuzeti na mjestu na kojem se ono nalazi i o tome izdati odgovarajuću potvrdu. Ako fizičko ili pravno lice postupi u skladu s navedenim odredbama Zakona, a prije istražnih radnji policije u skladu sa Zakonom o prekršajima, započinjanju istrage krivičnih djela, te hitnih istražnih radnji u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno početkom primjene policijskih ovlaštenja utvrđenih Zakonom o policijskim službenicima, neće se pokretati prekršajni niti krivični postupak, navode iz MUP-a TK.

Vezane vijesti

TUZLA