21.7 C
Tuzla
24.03.2023.

Konaković: Ne smije se desiti blokada, visoki predstavnik mora reagirati

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (Narod i Pravda) govorio je danas o eventualnim dodatnim provjerama državnih ministara, navodeći da je Zakon o Vijeću ministara BiH jasan, te da neki ministri imaju specifičan posao koji zahtjeva pristup tajnim informacijama.

– To se vjerovatno odnosi na ministre sigurnosti i odbrane Nenada Nešića (DNS) i Zukana Heleza (SDP) i oni će u skladu sa zakonima biti provjereni. Ako bilo kome od ministara pronađu zakonsku smetnju za obnašanje ove funkcije, niko od njih tu funkciju neće obnašati – kazao je Konaković.

Konaković je danas komentirao i proces formiranja Vlade Federacije BiH, navodeći da je izbor u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prouzrokovao određene turbulencije među koalicionim partnerima, ali smatra da je to i dodatno ojačalo njihove odnose i da je sada situacija jasna.

– Imamo većine, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić će biti premijer Federalne vlade i to će se dogoditi što prije – rekao je Konaković, kazavši da postoji i mehanizam da se obesmisli eventualna blokada tog procesa.

Blokada se, ističe, ne smije desiti te je izrazio uvjerenje da će na to reagirati i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Osvrnuo se i na reakciju SDA nakon njegove jučerašnje posjete Banja Luci kada se susreo s predsjednikom Republike Srpske i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom.

– Tužan sam zbog činjenice da formalno SDA bh. entitet koji se zove Republika Srpska smatra inostranstvom. Republika Srpska je bh. entitet dejtonski, Ustavom preciziran, u njemu žive Bosanci i Hercegovci koji imaju JMB, plaćaju poreze, imaju lične karte, imaju pasoše ove zemlje i mi smo Bosanci i Hercegovci na istom prostoru – rekao je Konaković.

Dodao je da se, kao predsjednik Naroda i Pravde, sastao s predsjednikom SNSD-a i otkočio nekoliko procesa koji su godinama bili zakočeni.

Upitan gdje će biti njegova prva službena posjeta, rekao da bi već početkom naredne sedmice trebao otići u Brisel i razgovarati s visokim zvaničnicima Evropske unije, a da iz tehničkih razloga njegova želja da ode prvo u Zagreb, pa u Beograd, pa Crnu Goru nije moguća u narednoj sedmici.

 

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO