-1 C
Tuzla
20.04.2024.

Krišto izvijestila Koopmana o napretku BiH u ispunjenju kriterija za otvaranje pregovora sa EU

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je, na marginama Samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani, s generalnim direktorom Generalnog direktorata Europske komisije za susjedsku politiku i proširenje Gertom Jan Koopmanom o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Predsjedateljica Krišto je izvijestila generalnog direktora Koopmana o pozitivnom napretku Bosne i Hercegovine u ispunjenju kriterija za otvaranje pregovora sa EU, posebno u vezi s dvije aktuelne teme – Plana rasta za zapadni Balkan i Plana ekonomskih reformi.

Predsjedateljica je kazala da je Radni tim, u suradnji sa EU Delegacijom, pripremio tematske sastanke po oblastima, na kojima je obavio dodatne konzultacije između BiH i Europske komisije posebno u oblastima Vladavina prava i Poslovno okruženje. Izrazila je zadovoljstvo kvalitetom razgovora i komunikacije između institucija BiH i predstavnika EK o trenutnom stanju procesa kad je BiH u pitanju.

– Izvjestila je, da je Vijeće ministara na telefonskoj sjednici, usvojilo Program ekonomskih reformi 2024. – 2026. godine, fokusiran na ispunjavanje obaveza Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Radi se o paketu strukturnih reformi koje trebaju dati odgovor na globalne trendove, ubrzati konvergenciju BiH sa zemljama EU-a i riješiti preostale naslijeđene strukturne izazove – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vezane vijesti

TUZLA