15 C
Tuzla
20.04.2024.

Menadžement Aerodroma Tuzla otkrio razloge zbog čega je grčki Lumiwings otkazao sve letove iz Tuzle

Nakon dva mjeseca rada, grčka avio kompanija Lumiwings za sada odlazi sa tuzlanskog Aerodroma. Svoju odluku donijeli su prije nekoliko dana, a putnicima koji su ranije kupili karte su poslali obavještenja o otkazivanju prethodno zakazanih letova. Menadžement Aerodroma Tuzla, Lumiwinsgova odluka nije iznenadila, s obzirom da je interes putnika bio manji od očekivanog.

Ono što je presudno za cijeli ovaj projekat je jako malo odziv putnika. I Lumiwings i bilo koja druga avio kompanija bi nastavila saobraćati da je bilo putnika. Ovo više nije bilo ekonomski održivo, da se funkcioniše sa punjenjem od 30 posto. Pružili smo priliku, stvorili preduslove, međutim odziv putnika nije bio dovoljan“, rekao je Dževad Halilčević, direktor JP Međunarodni aerodrom Tuzla

To je razlog i zbog kojeg se moralo odustati i od leta za Istanbul. Kako kaže Halilčević, nakon više od godinu dana procedura da se osigura ova linija, broj prodatih karata je neočekivano mali.

Dževad Halilčević, direktor JP Međunarodni aerodrom Tuzla

Sve vrijeme Istanbul je bio broj jedan na listi želja svih naših putnika, agencija, pojedinaca, privrednih subjekata. Svi su pitali zašto nema Istanbul. Proteklih godinu i po dana mnogo truda je uloženo da se dobije dozvola za Istanbul i dobili smo i sada je zbog toga posebno poražavajuće što je za 23 dana prodato samo 120 karti što je u prosjeku sedam putnika po letu“, rekao je Haličević.

Za sada će na tuzlanskom Aerodromu ostati letovi na tri linije sa Wizz airom i to za Basel, Memingen i Dortmund.

Potencijalno rješenje mogao bi biti Javni poziv Turističke zajednice TK za subvencije avio kompanijama. Ukoliko se na ovaj poziv javi jedna ili više avio kompanija, letovi sa Međunarodnog aerodroma Tuzla bi mogli biti ponovo uskoro uspostavljeni.

Halilčević očekuje da će Javni poziv biti otvoren već u narednim danima.

Vrlo vjerovatno će sve zainteresovane avio kompanije kojima budu odgovarali ponuđeni uslovi između ostalih i Lumiwings. Očekujemo da će se izabrati, možda i više kompanija od jedne ukoliko bude prijavljenih“, kazao je Halilčević.

Nagli odlazak Wizz aira i ukidanje baze na tuzlanskom Aerodromu, doprinio je i padu broja putnika. Uspostavljanjem linija sa Lumiwingsom postojala je nada da će se stanje popraviti, te da će ponovo porasti broj putnika, međutim, nakon novog preokreta, jedno od rješenja koja bi osigurala opstanak Aerodroma, je i uključivanje svih nivoa vlasti, te osiguranje većih subvencija za avio kompanije.

Lumiwings otkazao letove iz Tuzle

 

Vezane vijesti

TUZLA