13.9 C
Tuzla
26.05.2024.

Mogu li svi građani ostvariti pravo na penziju ?

Prijava radnika, doprinosi za penzijsko – invalidsko i zdravstveno osiguranje, obaveze su koje poslodavci moraju redovno ispunjavati prema svojim uposlenicima. Međutim, brojni su slučajevi da poslodavci nisu izvršavali svoje zakonske obaveze, što za posljedicu ima stotine radnika na čekanju za penzionisanje.

Dovoljno godina rada, ali nedovoljno radnog staža imaju i radnici nekadašnjih tuzlanskih giganata, koji već dvije decenije traže svoja prava. Onemogućeno im je kažu, uživanje u plodovima dugogodišnjeg rada, što je dovelo do toga da je povjerenje u vlast svedeno na minimum.

Kakva je to država gdje ne vrijedi Ustavni sud, tako da ja ne vidim ništa bolje. Izlazak građana na izbore od 23 posto je znak da građani nemaju povjerenja u one u koje glasaju jer i danas dan vidimo da se naš glas ne poštuje. Mi samo tražimo da se uveže radni staž radnicima koje su oni istjerali s posla i njihova je dužnost da sada uvežu radni staž”, kazao je Enes Tanović, član Sindikata solidarnosti TK.

Situacija bi možda i bila bolja da sindikati radnika rješavavju probleme zajedno sa vlastima, mišljenja su u Sindikatu solidarnosti. Kako navode, za razliku od zemalja Zapada gdje se sindikati bore za radnička prava, u Bosni i Hercegovini je sve suprotno od toga.

Sindikat mora biti ravnopravan partner vlastima u razgovoru u Zakonu sa PIO, stečaju i da zajedno sa Vladom kroje te Zakone a ne da im Vlada sve nameće”, rekao je Sadik Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti

Za odlazak u penziju sa 65 godina potrebno je imati minimalno 15 godina radnog staža, a kada poslodavci ne ispunjavaju obaveze prema radnicima, ostaje im opcija ili da čekaju na promjene ili da sami sebi uplate radni staž.

Imate druge osobe koje rade u nekim okolnostima po ugovorima o djelu i žele na taj način regulisati godine staža pa onda sklope ugovore i plaćaju dobrovoljno osiguranje i to je jedna mogućnost koja nekim ljudima dobro dođe”, istakao je za RTV Slon Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Da bi ostvarili pravo na minimalnu penziju koja u Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno iznosi 496 KM, radnici staž mogu uplaćivati sve do 65 godina starosti.

Na njega imaju pravo osobe koje su starije od 15 i mlađe od 65 godina, imaju prebivalište na području FBiH i zdravstvenu sposobnost i nisu u radnom odnosu,  znači te osobe mogu sklopiti ugovor o plaćanju dobrovoljnog osiguranja. Taj ugovor teče od trenutka kada se sklopi i uplaćuje se mjesečni iznos koji je baziran na prosječnoj plati u Federaciji”, navodi Kvesić.

Trenutni iznos za uplatu radnog staža iznosi 288 KM mjesečno, a visina naknade ovisi o prosječnoj mjesečnoj plati. Ono što je važno napomenuti jeste da ukoliko se radni staž ne uplaćuje kontinuirano tri mjeseca on će biti prekinut.

Vezane vijesti

TUZLA