15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Na području Bratunca ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve

Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na području Kameničkog brda koje se nalazi u općini Bratunac, tačnije na lokalitetu Suhi potok. Prema informacijama s kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), posmrtni ostaci koji su pronađeni najvjerovatnije pripadaju žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je ubijena tokom genocida počinjenog 1995. godine na području Srebrenice.

Iz INO BiH je saopćeno da su posmrtni ostaci pronađeni na površini terena, a nakon njihovog izuzimanja prebačeni su u Komemorativni centar u Tuzli gdje će uslijediti kriminalističko-tehnička i sudsko-medicinska obrada, kao i izuzimanje koštanog uzorka s ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK analize.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH.

Na lokalitetu su prilikom asanacije terena bili prisutni i istražitelji Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudske medicine, radnici te pripadnici Policijske stanice iz Bratunca koji su osiguravali područje na kojem je izvršena ekshumacija/asanacija terena, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA