15 C
Tuzla
01.03.2024.

Navršila se 32. godišnjica vukovarske tragedije

Pod sloganom “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” u Vukovaru se danas obilježava 32. godišnjica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu tokom kojeg je u tom istočnoslavonskom gradu ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 osobe se još vode kao nestale.

U spomen na 18. novembar 1991. godine, kada je nakon tromjesečne opsade pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih formacija slomljena odbrana Vukovara, gradskim ulicama u koloni sjećanja proći će hiljade domoljuba iz svih dijelova Hrvatske, javlja Hina.

U koloni sjećanja koja će proći trasom dugom 5,5 kilometara, od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, očekuju se i najviši predstavnici državnih vlasti predvođeni predsjednicima Republike, Sabora i Vlade, koji će na Memorijalnom groblju položiti vijence i zapaliti svijeće.

I ove će se, kao i prethodnih godina, na tome groblju postaviti hrvatske zastavice ispred bijelih križeva, koji simboliziraju ekshumirane iz masovne grobnice na susjednom vukovarskom Novom groblju, 938 žrtava stradalih u agresiji na Vukovar u Domovinskom ratu.

Čitajte još:

Memorijalni centar Srebrenica ove godine posjetilo oko 86.000 posjetilaca

Vezane vijesti

TUZLA