18.9 C
Tuzla
23.06.2024.

Nikšić: Prešli su ‘crvenu liniju’, u ovome nećemo popustiti

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić kazao je da je današnji sastanak čelnika vodećih političkih partija Bosne i Hercegovine u Konjicu protekao u veoma teškoj atmosferi.

– Nije ni čudo kada sagledamo šta se sve dešavalo u posljednje vrijeme. Sastanak je bio redovan i nije plod dešavanja u Narodnoj skupštini RS-a, ali zbog onoga što se tamo desilo, jedna od tema je morala biti Ustavni sud. Mislim da smo svi ostali na svojim početnim pozicijama i drago mi je što smo otvoreno rekli svoje stavove – izjavio je Nikšić nakon sastanka.

Napominje da je “Trojka” i dalje voljna da razgovorom rješava probleme, ali da danas nisu donesene nikakve političke odluke, te da su predstavnici vlasti Republike Srpske odbili da povuku sporni zakon o Ustavnom sudu BiH.

– Na kraju je ostalo na tome da će svako voditi svoju pravnu bitku. I ranije smo kazali da je crvena linija udar na institucije BiH i preko toga nikome nismo spremni preći i tolerisati, a to smo kazali i predstavnicima međunarodne zajednice. Institucije međunarodne zajednice u ovakvim situacijama trebaju da reaguju. Nastavit ćemo razgovore i vidjeti kako će se sve ovo odvijati – podvukao je Nikšić i dodao da “Trojka“ na ovom pitanju sigurno popustiti neće.

Vjeruje da se sa predstavnicima stranaka iz RS-a može dogovoriti kada je u pitanju evropski put BiH, ali da se nikada neće složiti po pitanju jačanja entiteta u odnosu na državu BiH.

Dodao je da ne prihvata “nacionalno izjašnjavanje” u Ustavnom sudu BiH, te da je to kazao Miloradu Dodiku i svima na sastanku.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA