12.8 C
Tuzla
26.05.2024.

Odgođen za juni početak primjene elektronskog potpisa

Uprava za inidrektno oporezivanje produžila je početak primjene podnošenja PDV prijava elektronskim putem upotrebom kvalificirane potvrde za “velike porezne obveznike” za juni 2023. godine.

Prema Pravilniku o PDV prijavama koje su objavljene u Službenom glasniku 47 od 19. jula 2022. godine bila je predviđena obaveza podnošenja prijava upotrebom kvalifikovane digitalne potvrde za velike porezne obveznike od 1. januara 2023. godine, a od 1.januara 2024. godine i na sve ostale poreske obveznike.

UIO BiH obavijestila je, međutim, da je rok za početak podnošenja prijava po novom sistemu produžen na porezno razdoblje koje počinje junom 2023. godine.

– U cilju pravovremenog informiranja poreznih obveznika, a u skladu Pravilniku o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, kojim je izmijenjen članak 78. stavak 5), porezni obveznici koji imaju status “velikih obveznika indirektnih poreza” dužni su PDV prijavu dostavljati UNO elektronskim putem upotrebom kvalificirane potvrde od poreznog razdoblja juni 2023. godine, navodi se u obavještenju UIO BiH.

Kompanija Halcom prva je ovlaštena u Bosni i Hercegovini za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potpisa. Certifikat joj je izdao Halcom CA Slovenija koji je uvršten na Trusted Listu EU.

Validnost Halcomovog potpisa priznata je u BiH i Evropskoj uniji.

Vezane vijesti

TUZLA