18 C
Tuzla
13.06.2024.

Paket pomoći u funkciji razvoja koncepta operativnih sposobnosti OSBiH

Paket pomoći za jačanje odbrambeno sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine, koji podrazumjeva devet projekata pomoći za odbrambeni i tri za sigurnosni sistem, odobren je na sastanku ministara odbrane zemalja-članica NATO-a, održanom u Briselu 14. i 15. februara.

Kako je Feni iz Ministarstva odbrane BiH rečeno, pomoć sektoru odbrane, sastoji se od neborbenih sredstava, prvenstveno namijenjenih potrebama vojne policije i ABHO odbrane, a vrijednost donirane opreme je oko 100 miliona KM.

Radi se o pomoći koja uključuje telekomunikacijska sredstva taktičkog nivoa, neborbena transportna sredstava, sredstva za zračnu medicinsku evakuaciju i sredstva za komunikaciju ‘zemlja-zrak’, te sredstava za unapređenje obuke i infrastrukturnih projekata.

U vezi s tim, iz resornog ministarstva navode kako predstoji izrada plana implementacije kojim će se utvrditi dinamika isporuke opreme u periodu od dvije do pet godina.

Članice NATO-saveza su još u junu 2022. godine na samitu u Madridu obećale pomoć Bosni i Hercegovini za jačanje sposobnosti odbrambenog i sigurnosnog sektora, kroz “Inicijativu jačanja odbrambenih i sigurnosnih sposobnosti“.

– Nakon toga, održano je nekoliko sastanaka između eksperata Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) i NATO-saveza kako bi se utvrdila lista potrebnih sredstava – navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Istovremeno ističu kako je cilj da se kroz ovaj paket osigura razvoj koncepta operativnih sposobnosti OSBiH, s fokusom na Bataljonsku grupu lake pješadije, koja broji 840 ljudi, a što je oko deset posto ljudskih resursa OS.

Riječ je o elitnoj formaciji/jedinici OSBiH koja je u septembru prošle godine dobila ocjenu ‘odličan’ za sposobnost rada po NATO standardima i postala dio Bazena NATO snaga za mirovne misije.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA