30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Kung Fu Whu Shu Centar za obuku Tuzla: Organizovan Ljetni kamp za mlade

Kung FU Whu Shu Centar za obuku Tuzla u periodu od 18. do 22. juna organizovao je Ljetni kamp za mlade na lokaciji Buk – Krivaja.

Kamp je zamišljen kao oblik druženja u prirodi i edukacije te sticanja vještina, a učešće je uzelo 35 djece kako iz ovog kluba, tako i prijateljskih klubova.

Zahvaljujući Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH učesnici kampa su dobili deset šatora u kojima su boravili tokom kampa.

Već prvog dana pripadnici OS BiH učenicima su dali uputstva za montiranje i osiguranje šatora, kao i smjernice za pravilan smještaj u prirodi. Drugog dana kampa učenike su posjetili članovi Gorske službe spašavanja grada Tuzla i upoznali ih sa radom službe, njihovom opremom kao i osnovama boravka u prirodi, nakon čega je uslijedio i praktični dio.

Učenici su imali priliku vježbati silazak niz strmu padinu ali i marljivo učiti o osnovnim čvorovima koji se koriste u Gorskoj službi spašavanja.

Među brojnim aktivnostima našla se i radionica pod nazivom “PAZI MINE”. Učenici su zahvaljujući višem naredniku Josipu Barbarić, instruktoru za upozoravanje na opasnost od mina pri deminerskom bataljonu OS BiH, naučili osnovne primjene Standardnih operativnih procedura i neophodnih mjera sigurnosti koje se poduzimaju u izvođenju operacija deminiranja.

Nakon toga, članovi Kluba imali su edukativni čas u prirodi o tome kako pružiti prvu pomoć, kako se ponašati u slučaju požara te kako na pravilan način zapaliti vatru.

Pored edukativnog sadržaja, učenici su učestvovali i u takmičenjima kroz društvene igre, ali i igre koje potiču timski duh i procjenu njihove fizičke i psihičke spreme.

“U okviru četverodnevnog kampa, polaznici klubova kroz sve ove aktivnosti ali i druženja naučili su da cijene osnovne vrijednosti, da poštuju drugo i drugačije i da više nauče o svojoj ali i drugoj vjeri. Osim toga, rodila su se i nova poznanstva ali i prijateljstva koja će vjerujemo dugo trajati”, rekao je trener Mensur Bećirović, 4. Toan majstor Kung Fu Whu Shu-a.

Podršku realizaciji kampa dali su i zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona, te brojne nevladine organizacije.

“Organizacija kampa trajala je par mjeseci. Potrudili smo se da imamo što više edukativnog sadržaja, ali i onog praktičnog dijela kako bi svaki dan bio ispunjen i na taj način željeli smo pokazati i učenicima ali i njihovim roditeljima koliko mi zapravo radimo sa djecom. Ovom prilikom bih se zahvalio i svima koji su podržali naš projekat a takvih je zaista mnogo i nadam se da ćemo sledeće godine imati i veći odziv jer su nam planovi još veći”, istakao je projekt menadžer i trener Mirza Aščić 2. Toan majstor Kung Fu Whu Shu-a.

Kung FU Whu Shu Centar za obuku Tuzla se bavi edukacijom mladih u vidu samoodbrane, individualnog usavršavanje psihe i fizičke spremnosti, te poboljšanja motoričkih sposobnosti najmlađih, ali i onih malo starijih.

Centar ima za cilj da ovakve kampove organizuje i sledeće godine, stoga ukoliko želite da budete dio njihovg tima i naredne godine provedete dane kampujući u prirodi javite se na broj telefona: 061 / 921-953 Mensur Bećirović i 061/085 – 705 Mirza Aščić, ili posjetom na Facebook stranicu

Vezane vijesti

TUZLA