32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

Poboljšani uslovi rada državnih službenika u Tuzlanskom kantonu

Ministrica pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Nataša Marošević potpisala je Sporazum o produženju važenja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti u Tuzlanskom kantonu, kao i Aneks VIII Kolektivnog ugovora.

Sporazum je potpisao predstavnik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine Amir Sejdinović.

Sporazumom je produženo važenje Kolektivnog ugovora na još dvije godine, dok su Aneksom VIII u određenoj mjeri poboljšani uslovi rada državnih službenika i namještenika uposlenih u organima uprave i sudske vlasti na području TK.

Tako je, između ostalog, utvrđen obavezan sistematski pregled za sve državne službenike i namještenike, utvrđena naknada po osnovu pripravnosti za rad, utvrđena je lista bolesti na osnovu koje je moguće ostvariti pravo na jednokratnu pomoć te precizirane pojedine odredbe u cilju jasnije primjene samog ugovora.

Postignut je i dogovor da će se u pogledu povećanja plaće po osnovu minulog rada, kao i utvrđivanja radnih mjesta koja se obavljaju pod posebnim uslovima, razgovarati u narednom periodu s obzirom na to da se radi o zahtjevima koji zahtijevaju dodatnu analizu i usaglašavanje.

Potpisani dokumenti rezultat su dogovora između pregovaračkih timova Vlade TK i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Sejdinović je iz izrazio zadovoljstvo što su Kolektivni ugovor prihvatile i neke općine koje do sada nisu bile potpisnice.

Također je postignut dogovor da pregovarački timovi nastave rad na unaprjeđenju Kolektivnog ugovora što u konačnici vodi poboljšanju uslova rada svih zaposlenih u organima državne službe na području TK, saopćeno je iz Vlade TK.

Vezane vijesti

TUZLA