5 C
Tuzla
17.04.2024.

Podcast Sigurna mreža – Govorimo o društvenim mrežama, etici i mentalnom zdravlju

Podcast Medijska pismenost – Sigurna mreža koji RTV Slon realizuje bavi se temama sigurnosti na internetu. U ovosedmičnom izdanju govorimo o društvenim mrežama, etici i mentalnom zdravlju.

Kolega Damir Mujabašić u studiju je ugostio dr.sc. Gabrijela Pinkasa, vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli na odsjeku Pedagaogija – psihologija.

„Društvene mreže su otvorile prostor za edukaciju, komunikaciju, pojedinaca, grupa i masovnu komunikaciju. Mnogo bi se tu stvari trebalo promijeniti. Oni koji stoje iza profila društvenih mreža, iza medijskih sadržaja, trebali bi biti spremni da se odreknu određenog broja klikova. Vjerovatno ciljate na ideju da mi umjesto iskazivanja emocija koristimo emotikone itd.“ – istakao je Pinkas.

Vrebalna komunikacija je poželjniji oblik komuniikacije, ali i tada imamo neverbalne znakove koji ne moraju biti u skladu s onim što govorimo.

„Činjenica je da mi u komunikaciji koja se dešava uživo sa dvije strane koje komuniciraju poruke šaljemo i neverbalno. Ta neverbalna poruka ili njen dio može biti u suprotnosti sa onim što verbalno izričemo. Šta je sloboda bez odgovornosti, jel sloboda širenje mržnje? Društvene mreže su sastavni dio naše stvarnosti, informacione tehnologije također. One nam nude puno toga dobrog i hajde da iskoristimo sav taj potencijal.“ – dodao je Pinkas.

Cjelokupnu epizodu podcasta pogledajte na linku ispod.

Vezane vijesti

TUZLA