0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Poslodavci pozivaju poslanike Predstavničkog doma PSBiH da usvoje predložene izmjene Zakona o PDV-u

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Unija poslodavaca Republike Srpke uputili su saopćenje u kojem pozivaju poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da na sjednici zakazanoj za danas, usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH.

U saopćenju se navodi da bi se predloženim izmjenama PDV plaćao posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj. Poslodavci naglašavaju da je postojeći rok prekratak za pojedine poreske obveznike, naročito ako u ovom periodu imaju dva vikenda i praznik, a ukoliko porezni obaveznik ne podnese prijavu u zakonski predviđenom roku biva novčano kažnjen.

Također, izmjene Zakona o PDV-u BiH predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM, čime bi se u značajnoj mjeri pojednostavilo i olakšalo poslovanje mikro i malih preduzeća u BiH.

– Još jednom podsjećamo da je UPFBiH u svom dokumentu ‘Šta poslodavci očekuju od vlasti’, koji smo prošle godine uoči izbora poslali svim političkim strankama, dostavili naš prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, a koje imaju za cilj olakšavanje poslovanja privrednim subjektima u BiH, jačanje konkurentnosti bh. privrede i usklađivanje poreske politike u oblasti indirektnih poreza sa zemljama regiona i zemljama članicama Evropske unije – navode iz UPFBiH.

Osim izmjena Zakona o PDV-u koje će se danas naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koje se odnose na pomjeranje roka plaćanja PDV-a na zadnji dan u mjesecu za prethodni mjesec i povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM, UPFBiH je tražio izmjenu kojom se ukida pravo na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena – navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA