-5 C
Tuzla
08.02.2023.

Preveniranje raka grlića maternice: Tuzlanski kanton po prvi put u historiji dobio HPV vakcine

Vakcine protiv HPV virusa u narednih mjesec dana bi trebale biti dostupne djevojčicama u Tuzlanskom kantonu. Ovo je prvi put da najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH dobije HPV vakcine koje preveniraju rak grlića maternice.

HPV infekcija je vrlo česta, kod određenih ljudi ona izaziva karcinom. Najzastupljeniji među karcinomima koji vode porijeklo od HPV virusa je rak grlića maternice. Vakcina je važna jer sprječava karcinom, odnosno infekciju koja vodi u razvoj karcinoma“, kazao je u izjavi za RTV Slon doc.dr.sc. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH.

Godišnje od raka grlića maternice u TK oboli oko 30 žena. Ukoliko u narednim godinama zaživi vakcinacija HPV vakcinom, uz redovne ginekološke preglede, ovaj broj bi mogao biti znatno manji.

Rak grlića maternice je četvrti najčešći karcinom kod žena u svijetu i svake godine se otkrije novih oko 600 hiljada slučajeva, a polovina završi smrtnih ishodom i to najčešće u nerazvijenim ili srednje razvijenim zemljama. To ne mora biti tako jer imamo vakcine protiv HPV-a“, rekao je dr. Mirza Palo, predstavnik Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Sa vakcinacijom protiv HPV-a, zemlje u svijetu su krenule 2006. godine. Bosna i Hercegovina kasni iz više razloga, a glavni je nedostatak novca, s obzirom da jedna vakcina protiv HPV virusa košta više stotina maraka. Za hiljadu doza koje će biti raspodijeljene u tri bh. grada izdvojeno je 200 hiljada KM.

Radi se o najskupljem cjepivu u programu, nemamo puno izbora što se tiče same kupovine. Kupujemo nešto što je vrlo skupo, a mi to besplatno nudimo našem stanovništvu. Cjepivo se već 15 godina koristi u razvijenim zapadnim zemljama i nema nikakvih bojazni jer su NUS pojave praktično nikakve“, istakao je dr. Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je za Tuzlanski kanton obezbijedio oko 160 vakcina, koje će uz revakcinaciju moći primiti oko 80 djevojčica. Osim našeg kantona, isti broj doza dobit će Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski.

Jedan veliki je ovo korak za Bosnu i Hercegovinu, da se pridruži zemljama koje aktivno vrše vakcinisanje HPV-om. Ono što je bitno reći je da je vakcina sigurna i provjerena. Mnoge zemlje zahvaljući ovoj vakcini, a jedna od njih je i Australija, do 2030. godine očekuje da rak grlića maternice u toj zemlji više neće biti prisutan“, kazao je prim.dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Iako na neki način BiH starta malo kasnije nego neke druge zemlje, zadovoljni smo sa naporima koje je Federacija uložila u ovoj inicijativi“, rekao je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA za BiH.

Vakcina protiv HPV virusa dostupna je u više od 160 zemalja svijeta, među kojima je sada i Bosna i Hercegovina. Iako je za sada nabavljeno tek oko tri hiljade doza, za Kanton Sarajevo, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski kanton, za nadati se da će imunizacija ovom vakcinom zaživjeti, te da će se broj oboljelih i umrlih od raka grlića maternice smanjti, jer svake godine, od ove bolesti, u našoj zemlji umre oko 150 žena.

POSLJEDNJE DODANO