7 C
Tuzla
15.04.2024.

Prošla je decenija od radničkih protesta, je li se stanje u državi promijenilo?

Mnogi radnici koji su prije deset godina protestovali, tražeći svoja prava, više nisu u Bosni i Hercegovini, baš kao ni oni koji su tada palili zgrade institucija. Oni koji su ostali, nekolicina njih, svake godine sedmog februara okupi se ispred zgrade Soda-so u Tuzli, kako bi podsjetili na tadašnje jedinstvo radnika.

Među njima je Ilinka Mezei, radnica bivšeg Polihema. Izašla je na velike proteste, nadajući će se da će time poboljšati stanje u svojoj firmi i da će dobiti zaostale plate. Danas, deceniju poslije, ispred zgrade Soda-so stoji kao penzionerka, sretna zbog sebe, ali i dalje razočarana stanjem u državi zbog radnika koji ni danas ne mogu ostvariti svoja prava.

Izašli smo jer nije bilo plata, osam plata. Počeli smo se buniti, nas troje je krenulo, a poslije se pridružilo još malo društva i tako je to krenulo. Prije deset godina sam posljednja izašla iz HAK-a, borila se, 11 godina smo bili u stečaju. Za ostale radnika bi svakome savjetovala da bez nasilja traže svoja prava, da budu dosadni, da ne štete društvu jer ćemo to kad tad svi platiti” – kazala je Ilinka Mezei.

A mnogi smatraju da već plaćamo, s obzirom da se, kako navode radnici bivših giganata, od protesta iz 2014. godine do danas ništa nije promijenilo.

Zgrada iza nas sve govori kakvo je dobro stanje kako se sve poboljšalo. Da je imalo dobro u državi ovo ruglo ne bi bilo u sred grada”, rekao je Dževad Mehmedović, bivši predsjednik Sindikata Dite

Iako je tek desetak radnika bivših velikih firmi obilježilo godišnjicu protesta, kažu ponovo bi izašli na ulice, ali nemaju podršku drugih radnika.

Pa narod je naš uvijek bio blesav, i ja tu spadam, uvijek smo gledali i ćutili, samo nek je mir, ma ne treba nama mir ako nemaš šta jest ako nemaš ništa”, kazao je Hasan Užičanin, bivši radnik Fabrike obuće Aida

Stručnjaci također smatraju da je latentnost i pasivnost javnosti veliki problem, te da bi građani trebali promijeniti svoju svijet ukoliko žele promjene na bolje.

Ako mogu da povežem, prije deset godina mi smo liječili onkološke pacijente, imali smo relativno dobre plate, penzioneri nam nisu bili na ulicama, mi danas kupujemo socijalni mir. Kada običan građanin shvati da od njega i njegove olovke sve zavisi na glasačkom mjestu, kad kaže ja nisam zadovoljan sa osobom x, sad biram osobu y. Trebamo shvatiti da mi dajemo njima mandate, dajemo im legalitet i legitimitet”, istakla je Smiljana Vovna, sociologinja

Radnici koji su se danas okupili ispred bivše zgrade Vlade TK, još jednom su poručili da su oni svoje uradili, te da se nadaju da će mladi koji ostaju u ovoj zemlji, barem nekada imati bolji život.

 

Vezane vijesti

TUZLA