16 C
Tuzla
26.05.2024.

Prošlo je 20 godina od smrti Alije Izetbegovića

Na današnji dan prije 20 godina umro je prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i prvi predsjednik Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas u 11.00 sati na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu bit će obilježena 20. godišnjica smrti.

Osim toga, u večernjim satima planirana je svečana Akademija u Narodnom pozorištu Sarajevo u organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović” i Fondacija “Alija Izetbegović”, a pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića.

Na Akademiji prisutnim gostima će se obratiti nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine prof. dr. Mirko Pejanović, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović u ime Fondacije “Alija Izetbegović”.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu.

Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom, “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Poslije deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva.

Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.

Preselio je na ahiret 19. oktobra 2003. godine.

Prema procjenama, dženazi Alije Izetbegovića prisustvovalo je više od 100.000 ljudi.

 

Vezane vijesti

TUZLA