25 C
Tuzla
24.03.2023.

Radna grupa za BiH iz SAD-a ostaje pri principima Deklaracije o ustavnim i drugim reformama

Predstavnik Upravnog odbora Radne grupe za BiH iz SAD-a Azem Dervišević tokom boravka u Sarajevu posjetio je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca gdje je poručio da će daljnji koraci biti usmjereni na istrajavanju provođenja principa utvrđenih u Deklaraciji o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO, čiji su potpisnici, između ostalih, i Radna grupa za BiH i VKBI.

Radna grupa za BiH je formalna organizacija američkih državljana registrirana u SAD u kojoj su osim Amerikanaca porijekom iz BiH i mnogi značajni američki profesori – David Pettigrew, Daniel Serwer i mnogi drugi.

U razgovoru sa generalnim sekretarom VKBI Emirom Zlatarom usaglašena je neophodnost zajedničkog djelovanja kako bi se vjerodostojno preznetiralo stanje u Bosni i Hercegovini, posebno prema institucijama State Departmentu i oba doma Kongresa SAD.

Konstatovao je da izaslanici Vlade SAD često nastupaju sa pozicija koje nisu u skladu sa narativima koje čujemo iz State Departmenta, posebno u segmentu da se u BiH trebaju primjeniti demokratske evropske stečevine koje važe u svim državama članicama EU.

Navedeno je da je taj nesklad temeljnih pozicija institucija SAD i njihovih izaslanika za zapadni Balkan često proizvod nedovoljne informisanosti ključnih osoba u State Departmentu, te se u javnosti može steći dojam da SAD odustaju od načela temeljnih principa ljudskih prava i sloboda u BiH kroz ponuđena zakonodavna rješenja u BiH.

Politička pragma preuzima primat nad vladavinom prava i na ove pojave je nužno, precizno i sa argumentima, informirati Vladu SAD, saopćeno je iz VKBI-ja.

 

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO