5 C
Tuzla
17.04.2024.

Redovnim studentima uskoro će biti omogućen rad u FBiH

U ovoj godini redovnim vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu uskoro bi mogao biti omogućen rad na privremenim i povremenim poslovima.

“ Mi već sad imamo neke zahtjeve poslodavaca o nedostatku radne snage. Ja ne mogu reći da nemamo radne snage nego da imamo nisku stopu aktivnosti na tržištu rada. Gotovo 50 posto naše radne snage aktivno ne traže posao ili ne žele raditi. To su podaci Agencije za statistiku i to je rak rana za naše tržište”, rekao je za RTV Slon Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ova odluka ima za cilj da studenti tokom školovanja stiču radne navike koje će im poboljšati položaj na tržištu rada nakon završetka obrazovanja.

“Svakako da je svaka neka mogućnost za pojavu novih radnika koji su spremni da rade za pohvalu. Studentima bi to u svakom slučaju bilo korisno upravo zbog zarade koja im omogućava nastavak školovanja, ne samo redovni ciklus. Mogli bi upisati magistarski, ali u svakom slučaju dobiju radno iskustvo. Posslodavci ne vole, nego obožavaju kada oni koji se prijave za posao u svojoj biografiji imaju već navedeno radno iskustvo”, naveo je Pupić.

Ranije to nije bio slučaj, ali usvajanjem Zakona o radu, studentima se omogućava rad u trajanju do šest mjeseci tokom jedne kalendarske godine.

Vezane vijesti

TUZLA