-0 C
Tuzla
22.04.2024.

Rudari Kreke poručili ”Ne stečaju!”

Rudari Kreke i predstavnici sindikata rudara u FBiH danas su iskazali nezadovoljstvo zbog navodne Odluke Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH o stečaju u dva od sedam rudnika iz Koncerna. Poručili su da neće dozvoliti stečaj u rudnicima i da su jedinstveni. Iz Uprave Rudnika ”Kreka” ističu da do danas nisu dobili pismenu obavijest o pokretanju stečaja u ovom preduzeću, već znaju samo ono što čuju u medijima.

Samed Muminović 20 godina je kopač uglja u jamama Rudnika ”Mramor”. Kaže da kolege i on daju svoj maksimum, iako rade sa zastarjelom opremom.

”Sveli su i radnu snagu na minimum. Jedan čovjek radi što su nekad trojica radila. Radimo sa zastarjelom mehanizacijom od preko 100 godina. Ne znam šta oni očekuju”, kaže Muminović.

Uprava Rudnika ”Kreka” očekuje veću proizvodnju. Navode da u rudnicima fali radno-tehnološke discipline.

”Trenutno nemamo ni četiri sata iskorištenosti opreme. Tražimo da imamo četiri, a trebali bi šest sati. Zato apelujemo na sve uposlenike, da se svi angažujemo, da bi otkrili ugalj, da bi mogli poslovati pozitivno”, navodi Hasan Bleković, direktor Rudnika ”Kreka”.

Radnik Rudnika ”Kreka” Senad Sejdić ističe da samo još u rudnicima u ovoj državi postoji poluvojnički sistem.

”Ne postoji nijedan radnik koji dođe na svoje radno mjesto da ne ispuni ono što poslodavac od njega traži. To ko kaže, laže. Stvaraju slučajeve od rudnika kako bi uradili ovo što rade”, navodi on.

Sindikat optužuje Upravu da čini sve kako bi Kreka otišla u stečaj. O tome se već govori nekoliko dana. Sindikalisti imaju informaciju da je Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH donio Odluku o stečaju rudnika Kreka i Zenica. Iz Uprave Kreke, to negiraju.

”Mi ni od kog zvanično nismo upoznati o time”, riječi su Blekovića.

Na naš upit o ovoj temi, iz Elektroprivrede BiH nisu imali konkretan odgovor, te lopticu prebacili na adresu Rudnika ”Kreka”. Stoga i dalje ostaje pitanje, da li je uistinu donesena Odluka koja bi značila pokretanje stečaja u ovom preduzeću.

Rudari i sindikalisti su isključivi. Neće dozvoliti stečaj!

”Nema stečaja. Ako bilo ko pokuša nešto, mi ako izgubimo posao, izgubimo egzistenciju, šta će nam život”, poručuje Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika ”Kreka”.

Uz Krekine sindikaliste stali su i sindikati drugih rudnika iz Koncerna Elektroprivrede BiH. Poslali su Elektroprivredi BiH i Vladi Federacije BiH Zahtjev za prekid provođenja aktivnosti koje bi dovele do stečaja.

”Mi ćemo se na sve moguće načine suprotstaviti realizaciji tog projekta”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Vezane vijesti

TUZLA