26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Savez samostalnih sindikata BiH: Četvrt miliona nezaposlenih, a poslodavci žele uvoziti strane radnike

Savez samostalnih sindikata BiH nije saglasan sa Prednacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca koji je kreiran na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH (UP FBiH), stoga su uputili saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

” S toga smo Federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića pozvali da obustavi postupak izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca jer ide u potpuno suprotnom smjeru od onoga što aktuelna vlast javno zagovara.

Kao sindikat nismo niti ćemo ikada biti protiv slobodnog kretanja radnika, ali je apsurd da u trenutku kada imamo više od četvrtine miliona nezaposlenih osoba poslodavci žele zapošljavati strance umjesto domaćih radnika/ca.

Prije samo dva mjeseca je direktor UP FBiH Mario Nenadić izjavio da Nije interes poslodavaca povećan uvoz radne snage, nego je interes osigurati radnu snagu kako ne bismo došli u situaciju da ne možemo raditi. Naš interes je podići plate domaćoj radnoj snazi, zadržati našu omladinu,  našu djecu u BiH”. Otkud sad odjednom želja da se nedostatak radne snage nadomjesti uvozom radnika uz inostranstva, a ne zapošljavanjem ljudi koji su na evidencijama zavoda za zapošljavanje.

Osnovni razlozi nedostatka radne snage su, u najmanju ruku, nehumani uslovi rada kod poslodavaca, gdje je prisutan prekovremeni rad a da nije plaćen, mizerne i neredovne plate, nemogućnost radnika/ca da ostvare pravo na godišnji odmor u zakonskom minimumu, te u konačnici nesigurna radna mjesta. Sve navedne anomalije koje su prisutne kod velikog broja poslodavaca za rezultat imaju masovni odlazak radne snage iz Bosne i Hercegovine, što implicira da su za ovakvo stanje krivi isključivo poslodavci, a na što smo mi prethodnih godina konstantno upozoravali kako poslodavce, tako i nadležne vlasti, no, nažalost, nismo nailazili na razumijevanje.

Predloženim Nacrtom zakona se, između ostalog, Udruženju poslodavaca FBiH daje nadležnost kantonalnih zavoda za zapošljavanje čime se ruši pravni poredak.

S obzirom da SSSBiH još uvijek nije imenovao delegaciju sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH o Prednacrtu u ovom trenutku nije moguće raspravljati u tom tripartitnom tijelu koje čine delegacije UP FBiH, SSSBiH i Vlade FBiH”, navodi se u saopštenju. 

Vezane vijesti

TUZLA