10 C
Tuzla
30.05.2024.

Sistem daljinskog grijanja u Tuzli već 40 godina, planirano širenje zone toplifikacije

Priključak novih korisnika na sistem daljinskog grijanja u Tuzli nije upitan. Rekonstrukcijom magistralnog vrelovoda i postrojenja u Termoelektrani Tuzla bit će omogućeno širenje mreže toplifikacije, rečeno je na stručnom skupu o sistemima daljinskog grijanja. Takav sistem u Tuzli postoji već 40 godina.

U završnoj je fazi rekonstrukcija dijela magistralnog vrelovoda u Tuzli. Nadležni kažu da će revitalizacija biti nastavljena i neće biti problema za priključak novih korisnika. Trenutno je na sistemu daljinskog grijanja oko 27 hiljada korisnika.

”Broj korisnika se povećava i zahvaljujući svim intervencijama od Gradske uprave tako da se rade od 2018. intenzivno priključenja individualnih stambenih objekta u prosjeku do 140 priključaka na godišnjoj razini. Naš osnovni plan jeste upravo nastaviti sa realizacijom projekta rekonstrukcije magistralnog vrelovoda”, ističe Nermina Babajić, direktorica JP Centralno grijanje d.d. Tuzla.

U tom projektu, dobro će im doći iskustva kolega iz Osijeka, gdje su završili modernizaciju magistralnog vrelovoda između termoelektrane i toplane i time dobili mogućnost za priključenje novih korisnika, moglo se čuti na 5. međunarodnom stručnom skupu o sistemima daljinskog grijanja.

”Mi smo zamjenom postojećeg cjevovoda stvorili preduvjete za dalji razvoj toplinskog sustava u gradu Osijeku, kapacitet povećan za 50 megavata, povećali sigurnost opskrbe toplinskom energijom i u konačnici povećali učinkovitost samog toplinskog sustava”, kaže Ivica Mihaljević, direktor preduzeća HEP Toplinarstvo d.o.o. – Pogon Osijek.

Izvršna i zakonodavna gradska vlast stoje uz Centralno grijanje i u ovom projektu, koji nije jednostavan. Želja je zadržati isti kvalitet grijanja i liderstvo u ovoj oblasti u BiH i regiji.

”Svima nam je cilj kvalitetniji život naših građana, ekološki prihvatljiv način snabdijevanja toplotnom energijom, to je svakako sistem daljinskog grijanja kao najbolji. Imamo i druge module koje primjenjujemo već četiri godine, nadamo se da će se u narednom periodu zona toplifikacije proširiti”, navodi Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla.

Sistem daljinskog grijanja u gradu soli uspostavljen je prije tačno 40 godina. Najveći razvoj sistema i samog preduzeća Centralno grijanje desio se tokom 2000-tih.

”Tada se krupnim koracima krenulo u širenje mreže toplifikacije, tako da smo rekorderi u odnosu na broj stanovnika. Imamo preko dva miliona kvadrata na daljinskom grijanju”, naglašava Jasmin Imamović, bivši gradonačelnik Tuzle.

Trenutni način zagrijavanja objekata putem toplinske energije, nema alternativu, jer je i ekološki prihvatljiv, poručuju nadležni. Uz rekonstrukciju magistralnog vrelovoda, paralelno ide  rekonstrukcija postrojenja u Termoelektrani Tuzla, iz koje zapravo i dolazi toplinska energija.

”U Termoelektrani Tuzla je prošle godine izvršena rekonstrukcija turbine Bloka 6, koji je najmlađi, najpersepktivniji, definitvno je preveden u toplifikacijski režim rada sa snagom 220 megavata, to je veliki toplinski izvor. Sa sigurnošću možemo kazati da neće biti proizvodnja toplinske energije rizik niti ograničavajući faktor za snabdijevanje toplinskom energijom svih postojećih i budućih korisnika sistema daljinskog grijanja”, kazao je Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla.

Sisteme je potrebno dograđivati i usavršavati, kako bi ispunjavali zahtjeve građana, a istovremeno i ono što evropska zajednica traži, poručili su učesnici ovog stručnog skupa.

Vezane vijesti

TUZLA