5 C
Tuzla
30.11.2023.

Strategija zapošljavanja u FBiH podloga za kvalitetne programe zapošljavanja i zadržavanje mladih

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. u saradnji s Westminster fondacijom, poslodavcima, te komisijama pri Parlamentu FBiH predstavlja Strategiju zapošljavanja u FBiH koje će ponuditi podlogu za kvalitetne programe zapošljavanja i zadržavanje mladih u BiH.

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, a potom i u Parlamentu FBiH, u saradnji s Westminster fondacijom koja je prepoznala važnost donošenja ovog dokumenta, ali i njegovog predstavljanja svim zainteresovanim stranama dok još nije u formalnoj proceduri, organizovani su sastanaci sa zainteresovanim stranama u oblasti zapošljavanja; poslodavcima i parlamentarcima, a povodom skorog puštanja u proceduru donošenja prve Strategije u oblasti zapošljavanja u FBiH.

Strategija je revidirana, a ukoliko bude donesena, predstavljat će okvirni dokument iz kojeg će se crpiti akcioni planovi za razvoj u obasti zapošljavanja, posredovanja u zapošljavanju, te reformi paradigme zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Strategija prepoznaje promjene tržišta rada i podloga je za prepoznavanje problema izazova sa kojima se susrećemo i sa kojima ćemo se susretati u narednim godinama u oblasti zapošljavanja. Živimo izazovno vrijeme koje traži sinergiju obrazovanja i tržišta rada, programe kontinuiranih prekvalifikacija i analize potreba tržišta rada za vrijeme koje dolazi. Kroz ovu Strategiju imamo mogućnost kreiranja akcionih planova za svaku pojedinačnu djelatnost i vjerujem da u poslovnoj zajednici ima interesa da ove izazove zajedno savladavamo – izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Najveći izazov u oblasti zapošljavanja je pronaći model zadržavanja visokokvalifikovane radne snage čiji odlazak, BiH, prema istraživanju Westminster fondacije iz 2022. godine, košta BiH 650 do 800 miliona maraka. Zaustaviti odlazak mladih ljudi iz BiH je izazov kojem se mora odgovoriti kvalitetnim politikama zapošljavanja.

S tim u vezi putem četiri strateška cilja i nekoliko ključnih ishoda kojima će se težiti sa ciljem promoviranja punog, produktivnog i slobodno izabranog zaposlenja, Strategija je podloga za povećanje lične zapošljivosti, unaprijeđenje usklađenosti vještina sa zahtjevima tržišta rada, promociju kapaciteta preduzeća u privatnom sektoru za otvaranje formalnih radnih mjesta, obezbjeđivanjr uključivanja osoba u nepovoljnom položaju na tržište rada kroz efektivnije aktivne politike tržišta rada i osnaživanje upravljanja tržištem rada, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vezane vijesti

TUZLA