20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Sutra izbori za Evropski parlament: U BiH registrovano 100 hiljada birača

U nedjelju, od 7 do 19 sati, bit će otvorena birališta na kojima će građani Republike Hrvatske odabrati 12 zastupnika u Evropskom parlamentu. Na izbore će izaći i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini koji će svoj glas moći dati na nekom od 37 biračkih mjesta u 7 gradova i općina gdje djeluju diplomatska-konzularna predstavništva Republike Hrvatske.

Iz VAmbasade Republike Hrvatske u BiH za Fenu su potvrdili kako je za ove izbore u Bosni i Hercegovini registrirano oko 100hiljada  aktivno i prethodno registriranih hrvatskih birača.

“Važno je napomenuti kako će i na dan izbora moći glasati hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Oni će, kao i do sada, moći glasati uz potvrdu koju će dobiti na biračkim mjestima”, podsjetili su iz Ambasade.

Dosadašnji izbori pokazali su, kažu iz Ambasade Republike Hrvatske, kako hrvatski birači u Bosni i Hercegovini aktivno učestvuju na izborima u Republici Hrvatskoj.

“Kako glasanjem na evropskim izborima glasači ostvaruju svoje demokratsko pravo na učešće u odlukama o budućnosti Evrope, očekujemo jednako dobru motiviranost i izlaznost i na biralištima u Bosni i Hercegovini”, poručili su.

Birači iz Bosne i Hercegovine svoje će biračko pravo moći ostvariti na sljedećim lokacijama: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar „Sv. Franjo” u Tuzli, Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu, Osnovna škola u Vitezu i Školski centar „fra Martina Nedića“ u Orašju.

Sva biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati.

Kod organizacije biračkih mjesta nema nikakvih problema, ističu iz Ambasade. Sve ide planiranom dinamikom kako bi biračka mjesta bila spremna za izborni dan.

“Sve aktivnosti oko provedbe izbora provode se temeljem saglasnosti Vijeća ministara BiH o održavanju izbora, koja je dobivena početkom maja. Sve aktivnosti planiraju se i provode u komunikaciji s mjerodavnim državnim, entitetskim i lokalnim institucijama. Dosadašnje iskustvo bilo je vrlo pozitivno i vjerujemo kako će to biti i ovim izborima”, zaključili su iz Ambasade Republike Hrvatske u BiH.

Inače, ovo su četvrti izbori za hrvatske zastupnike u Evropskom parlamentu. Prvi su održani 2013. godine, a posljednji 2019. godine.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA