12.8 C
Tuzla
16.06.2024.

Sve manje učenika u Srednjoj Rudarskoj školi, privrednici zainteresovani za stipendiranje

Sa problemom smanjenja broja učenika suočavaju se i srednje škole u Tuzlanskom kantonu. Među njima je i Srednja Rudarska škola Tuzla, koja je zbog smanjenog interesa morala i ukinuti pojedine smjerove. Zbog toga su poslali i poziv privrednicima da stipendiraju učenike koji upišu deficitarna zanimanja.

Mirnes Šabanović učenik je trećeg razreda Rudarske škole. Iako je jedan od rijetkih koji se školuje za zanimanje rukovaoca rudarske i građevinske mehanizacije, kaže da je zainteresovan za ovaj posao, te se nada da po završetku školovanja neće morati napustiti Bosnu i Hercegovinu.

”Želio bih raditi ovaj posao, praksa je odlična, obučili smo se na mašinama kao što je ulta, rovokopač i ostala pomoćna mehanizacija. Poručio bih da je ovo odlična škola i svakome bih je preporučio da dođe i da vidi kako to sve izgleda”, navodi Mirnes.

Ipak, iako je kako kaže Mirnes, Rudarska škola odlična, interes za njom je sve manji. Mnogi smjerovi nemaju niti jednog učenika. Profesori smatraju da se osim vlasti ovim problemom treba pozabaviti i privreda.

”Poruka bi bila privredi da shvate da neće imati radne snage. Privreda bi trebala dati određene benefite djeci, da ih stipendiraju, ponude praktičnu nastavu i da ih zaposle po završetku školovanja. Ako dijete neće imati posao, onda ih roditelji naravno šalju u druge škole na druge smjerove”, ističe Begzada Ćosić,  profesorica u Srednjoj Rudarskoj školi.

Ovom pozivu profesora i menadžmenta škole odazvali su se pojedini privrednici. Ističu da je tačno da se suočavaju sa nedostatkom radnika, pa su zbog toga mnogi i spremni da stipendiraju učenike, kako bi u konačnici imali radnika po završetku škole.

”Susrećemo se sa stalnim potrebama za specijalizovane kadrove, a nama su interesanstni, a odnose se na rukovaoce mašina. Učenici koji završe ovu školu su nama itekako interesantni i mi smo spremni da napravimo neki vid saradnje ili stipendiranja i sve što možemo da pružimo”, kazao je Adnan Sijerčić, direktor građevinske firme.

Za određeni vid saradnje zainteresovani su i ostali privrednici koji su prisustvovali sastanku sa menadžmentom škole. Iako nije bilo predstavnika Ministarstva obrazovanja, poznato je da Vlada TK već godinama radi na promociji deficitarnih zanimanja, te učenike stipendira prvu godinu školovanja.

Vezane vijesti

TUZLA