17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

TK: Poljoprivredni proizvođači imaju najmanju otkupnu cijenu mlijeka, traže podršku vlasti

Devet mjeseci poljoprivredni proizvođači u Tuzlanskom kantonu nisu dobili poticaj za mlijeko za četvrti kvartal prošle godine. Zbog toga su iscrpljeni fizički, psihički i finansijski, posebno jer su im zbog poplava uništeni usjevi.

Gdje su na nekim parcelama 70 posto uništena a na nekim 90 posto. Imamo livadsko sijeno gdje je uveliko trebao krenuti prvi otkos, ali zbog poplava i mulja nećemo moći iskoristiti ništa”, rekao je Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK.

A to je dovelo i do niza drugih problema, jer su se mljekari morali zadužiti da bi obavili sjetvu. Zbog toga su uputili zahtjev Federalnom ministarstvu poljoprivrede za hitnu isplatu premije za 4 prošle i 1 kvartal ove godine, a samo 900 od 1250 koliko ih je u TK danas je dobilo sredstva.

Što se tiče ostalih, ja sam uputio upit federalnom ministru da li će nastaviti TK iduće sedmice i još uvijek nismo dobili obećanje, ali insistiramo. Da bi oni mogli odgovoriti tim ljudima da vrate ta dugovanja da ne bi gubili obraz kod svojih ljudi”, navodi Glibanović.

Razlog zbog kojeg ostali poljoprivredni proizvođači nisu dobili sredstva je administrativna procedura. Stoga su tražili izmjene u Pravilniku kako bi novac bio svima isplaćen na vrijeme.

Da bi se prolongiralo za mjesec eventualno dva da bi proizvođači sa TK koji su napravili propust, ili nisu na vrijeme predali da bi ušli u ovu kalendarsku godinu da bi mogli naplatiti premiju za mlijeko”, mišljenja je jedan od poljoprivrednih proizvođača Suljo Delić.

Proizvodnja mlijeka bez podrške Federalnog i Kantonalnog nivoa nije rentabilna, tvrde poljoprivrednici. Zbog toga će podnijeti zahtjev za rebalans Budžeta TK jer su nezadovoljni sredstvima koja su za njih predviđena.

Naši zahtjevi su bili 500 KM, programom smo dobili 380 KM po muznom grlu. Tražit ćemo dodatna tri miliona za komplet poljoprivredne proizvodnje TK, odnosno od resornog ministra ćemo tražiti dodatna sredstva u iznosu kojeg su tražili poljoprivredni proizvođači”, smatra Eldin.

Glibanović ističe da je naš kanton kada su u pitanju cijene otkupnog mlijeka, najmanje plaćen, a dodatni problem im je što je u posljednja dva mjeseca zabilježen i pad cijene mlijeka.

Otkupna cijena trenutno na TK je od 65 do 90 feninga što je u drugim kantonima znatno više. Proizvođači su plaćeni po 95 feninga dok ja imam cijenu od 80. To je pogubno za mene kao proizvođača”, rekao je Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK. 

Poljoprivredni proizvođači traže veću otkupnu cijenu mlijeka, kao i da naš kanton postane prioritet za poticaje, jer se u tri velike mljekare koje imaju, na godišnjem nivou preradi oko 30 miliona litara mlijeka.

Vezane vijesti

TUZLA