15 C
Tuzla
30.11.2023.

Tuzlanski penzioneri ponovo na protestima, ne odustaju od svojih zahtjeva

Drugi put u mjesec dana, tuzlanski penzioneri prava traže na ulicama. Zahtjevi su ostali isti, a iako su se, kako tvrde, obratili nadležnima, od prije 30 dana, do danas, ništa se, kažu nije promijenilo. Najveći problem i dalje su niske penzije.

„Mi smo uputili otvorena pisma i gradonačelniku i premijeru kantona, oni su to razmatrali u svojim organima i nama niko ništa ne govori. Ne moraju nama ni reći, trebaju javnosti reći. Mi imamo penzije manje od 52 posto prosječne plate, a vlast manipuliše podacima, mi imamo najskuplju vlast u Evropi u odnosu na BDP i prosječne plate“, kazao je Vehid Jahić, predsjednik GO Stranke penzionera/umirovljenika Tuzla.

Mala penzija problem je i za Mirka, koji zbog postojećeg zakona, umjesto prosječne, prima srazmjernu penziju, a ona je istog iznosa kao i minimalna. Njegov problem je što je 30 godina radnog vijeka proveo u Federaciji BiH, a deset u Republici Srpskoj. Zbog toga ima penziju koja se skoro nikada ne povećava kroz redovna usklađivanja.

„Ja nisam dobio pomoć ni od kantona, kažu vi imate srazmjernu penziju, a dva puta nisam dobijao ni od Federacije BiH iz istog razloga. Za 30 godina ovdje sam imao 104 KM srazmjerne penzije i sad su me prije godinu dana sveli na minimalnu, dobijam 237 KM, odnosno ukupno 538 KM, a imam 40 godina staža ukupnog u Bosni i Hercegovini“, kazao je Mirko Ninković, penzioner.

Penzioneri traže i bolju zdravstvenu zaštitu, kao i hitni završetak Gradskog groblja. U mirnim protestima podržali su ih i pojedini građani.

„Nisam penzionerka, ali sam došla podržati ove ljude što nemaju šta jest, pit, po kontejnerima rove. Evo i ja sam bolesna ne mogu da stojim ali opet sam došla ovdje“, rekla je Nimeta Kasumović, građanka Tuzle.

Penzioneri su naglasili da će ostati ustrajni u svojim zahtjevima, te su upozorili vlasti da bi već narednog mjeseca moglo doći do velikog, zajedničkog protesta penzionera iz cijele Federacije BiH.

Vezane vijesti

TUZLA