30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Tuzlanski vatrogasci nakon 15 godina dobili novo vozilo

Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla danas je dobila novo vozilo i to domaće proizvodnje. Tuzlanski vatrogasci susreću se sa različitim intervencijama, bilo da je u pitanju gašenje požara, tehničke intervencije ili spašavanje života. O bilo kojoj intervenciji da je riječ, brzina i dobra oprema su ključne, a to je upravo ono što novo vozilo nudi.

Nakon 15 godina, Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla dobila je novo vatrogasno vozilo. Oprema koju ovo vozilo posjeduje uveliko će doprinijeti efikasnijem obavljanju zadataka, kaže vozač Ademir Memišević, koji se ovim poslom već dugo bavi.

„Bitno je da imamo opremu, da idemo u korak s vremenom jer od te opreme zavisi koliko efikasno ćemo mi uraditi intervenciju i spasiti ljudske živote“, govori Ademir Memišević, vozač PVJ Tuzla.

Ono što je bitno istaknuti jeste da je vozilo nabavljeno od domaće firme, a proizvela ga je kompanija iz Tuzlanskog kantona. Vozilo je visoke kvalitete i sadrži brojnu opremu.

„Ovo vozilo je rađeno po njemačkom standardu. Karakteristike ovog vozila su jednodijelna dogradnja i samo dvije firme u Evropi rade vozila na ovaj način. Jako je kvalitetno vozilo, sa 4 hiljade litara vode, kombinovanim rezervoarom i 4 hiljade litara pjene, pumpom 2 hiljade litara po minuti, svjetlosnim stubom rasvjete, navalna vitla, dizalica, aparati… odnosno sve što jedno vozilo treba za intervenciju ovo vozilo ima“, pojasnio je Suad Bešlić, direktor firme SU-AD doo Živinice.

Cijena ovog vozila je 540 hiljada KM sa PDV-om, a veliku prednost predstavlja i to što je osposobljen za brze intervencije u brdskim predjelima, gdje vatrogasci imaju najčešće intervencije kada je u pitanju grad Tuzla.

„Mogu slobodno da kažem da smo dobili savremeno vozilo po evropskim standardima. Zadnje vozilo smo nabavili prije 15 godina. Ovo vozilo čini našu vatrogasnu flotu još boljom. Naše sugrađani će biti sigurniji. Na njemu imamo imamo dosta operacija koje se mogu odraditi. Imamo dosta vode za gašenje svih vrsta požara i popriličnu snagu ovaj kamion ima,  a koja nam treba za naše brdovite predjele“, navodi Jasmin Jahić, starješina PVJ Tuzla.

Uzimajući u obzir vrste zadataka s kojima se naši vatrogasci susreću, ulaganje u opremu za ovu jedinicu je od velikog značaja.

„Dugo smo čekali ovo vozilo, ali ono je došlo onako kako smo mi tražili i zahtijevali jer ovdje imamo zahtjevne ulice, puno brdskog područja i čestih šumskih požara. Vidjeli ste koliko puta nismo mogli doći ni sa jednim vozilom, ali se nadamo da ćemo sa ovim moći“, kazao je Sead Mustajbašić, načelnik Službe civilne zaštite Tuzla.

Ovakvo vozilo zasigurno će olakšati vatrogascima u njihovom svakodnevnom obavljanju zadataka. Pored toga, unaprjeđuje se njihov kvalitet rada, ali i sigurnost građana.

„Mislim da nabavkom ovog vozila smo zasigurno unaprijedili i unaprijedit ćemo kvalitet rada i reakcije naše Profesionalne vatrogasne jedinice, s obzirom da vidimo da je kamion opremljen velikom količinom različite opreme za različite namjene, a što će nadam se u upotrebi biti što manje. To je ono što im ja želim“, rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

U narednom periodu pokrenut će se procedura za nabavku još jednog vozila, što potvrđuje, navode iz gradske uprave, da vlast u Tuzli konstantno ulaže u opremanje Profesionalne vatrogasne jedinice.

Vezane vijesti

TUZLA