18.9 C
Tuzla
23.06.2024.

U Bratuncu obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka, na obilježavanju i američki ambasador

U Bratuncu je obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom gradu u okviru višednevnog programa obilježavanja „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“.

Obilaskom mjesta gdje su ubijani Bratunčani tokom 1992. godine i odavanjem počasti nedužnim žrtvama, ćlanovi porodica žrtava, preživjele žrtve, predstavnici Medžlisa islamske zajednice Bratunac, predstavnici udruženja koja okupljaju preživjele žrtve, te politički predstavnici položili su cvijeće kod gradskog stadiona u Bratuncu, te u fiskulturnoj sali OŠ ”Branko Radičević” (1992. godine OŠ “Vuk Karadžić”) gdje su bili zatočeni Bošnjaci Bratunca. Cvijeće je položeno i na spomen obilježju u mjestu Repače.

Obilježavanju je prisustvovao i američki ambasador u BiH Michael Murphy.

“Danas u Bratuncu odajemo počast bošnjačkim civilima, uglavnom ženama i djeci, koje su ubili pripadnici Vojske Republike Srpske 1992. godine. Bratunac je bio mjesto nekih od najgnusnijih ratnih zločina i brutalnog masovnog etničkog čišćenja tokom rata. Da bismo odali počast sjećanju na žrtve i utrli put ka svjetlijoj budućnosti Bosne i Hercegovine, svi moramo promovirati pomirenje, poštovanje i toleranciju”, saopćeno je iz Američke ambasade.

 

Vezane vijesti

TUZLA