15 C
Tuzla
21.05.2024.

U tuzlanskim osnovnim školama u toku upis prvačića

Upis u prvi razred i tzv. testiranje mnogima je jedno od prvih sjećanja iz djetinjstva. Od toga šta smo taj dan obukli, preko onoga što su nas na testiranju pitali, pa do komentara kojima smo pohvaljeni – stvari su kojih se uvijek rado prisjećamo i prepričavamo.

Sve to, ali i da ga je na upisu u školu snimala televizijska ekipa moći će prepričavati šestogodišnji Adnan koga smo zatekli na upisu u osnovnu školu Miladije. Ovaj veseli prvačić spreman je kaže za školu, jer je dosta toga već naučio u vrtiću.

Želim da idem u školu da upoznam nove drugare i želim da pišem i da čitam“, kazao je Adnan Arapović, prvačić.

Osim Adnana, priče za pamćenje ovih dana doživljavaju svi mališani koji će do septembra navršiti šest godina, kada počinje zakonska obaveza upisa u prvi razred. Uzbuđeni su i roditelji za koje također počinje novo razdoblje života ali i dodatna obaveza.

Ima zaista velikog uzbuđenja, prvi put dijete upisujemo u školu, ali drago nam je zato što je i njemu drago pa se i mi radujemo”, istakla je Lejla Arapović, majka prvačića. 

Za upis djeteta u prvi razred potreban je njegov i rodni list jednog roditelja, ljekarsko uvjerenje, te potvrda o mjestu prebivališta. Programom Ministarstva obrazovanja i nauke TK, planirano je da bude upisano oko tri hiljade prvačića, međutim moguće je da taj broj bude i manji.

Naše pretpostavke govore da bi moglo biti između 3,5 i 4000 učenika. Te smo podatke uzeli na osnovu obaveznog vida predškolskog odgoja i vrtića ali teško je sto posto tvrditi koliko će učenika biti“, istakao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Broj prvačića iz godine u godinu je manji, a tome svjedoče i škole koje su nekada imale više odjeljenja prvih razreda. Osnovna škola „Miladije“ će ove godine imati tek jedno odjeljenje prvačića.

Po očekivanjima i papirima koje smo dobili prije upisa, planirano je sa naših mjesnih područja 65 učenika, s tim da će jedno odjeljenje biti u Miladijama, a druga dva u Solani. Sve škole bilježe smanjenje broja učenika, pa tako je i kod nas u odnosu na prijašnje godine“, rekla je Alma Spahić, direktorica Osnovne škole „Miladije“.

A bez obzira što ih neće biti mnogo, Adnan i drugi dječaci i djevojčice koji su došli na upis se raduju školi i druženju sa novim prijateljima.

Vezane vijesti

TUZLA