17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

U Tuzli otvorena izložba fotografija vjerskih objekata u BiH autora Samira Zahirovića

U galeriji “Kristijan Kreković” u Tuzli sinoć je otvorena izložba fotografija vjerskih objekata u BiH autora Samira Zahirovića. Događaj su upriličili Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” – Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli.

Da je riječ o njegovoj devetoj samostalnoj izložbi, a prvoj u njegovom rodnom gradu Tuzli naglasio je autor fotografija Samir Zahirović.

– Moja specijalnost su portreti i arhitektura, a fundus fotografija vjerskih objekata rastao je iz godine u godinu. Vremenom se rodila ideja da postavim izložbu, HKD “Napredak” iz Tuzle i Ivica Kovačević su dali ogromnu podršku tako da publika može pogledati 46 postavljenih djela, odnosno vjerskih objekata svih konfesija u BiH – podvukao je Zahirović.

Predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča istakao je kako izložba pokazuje širinu Bosne i Hercegovine, dok za književnika Zlatka Dukića postavka predstavlja vrijedan i važan plod rada.

Samir Zahirović je za umjetnički rad nagrađen s više od 300 različitih priznanja i nagrada, 55 zlatnih, 25 srebrenih, 23 bročane medalje i 250 počasnih priznanja na izložbama FIAP-a.

Na državnim izložbama FOTO BiH 10 puta je osvojio prvo mjesto. U 2022. godini dobio je zvanje EFIP/Silver za doprinos umjetničkoj fotografiji. Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH dodijelila mu je zvanje kandidata Majstora fotografije, kao i naslov instruktor fotografije. Posljednjih godina specijalizirao se za panoramske fotografije od 360° i tako je postao prvi Google Trusted photographer u Bosni i Hercegovini.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA