12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Udruženje „Zemlja djece u BiH“ se pridružilo akciji prikupljanja igračaka za djecu Turske i Sirije

Akcija „Djeca djeci“ koja se provodi u svim školama i vrtićima u Tuzlanskom kantonu privodi se kraju. Djeca u Turskoj i Siriji uskoro će dobiti paketiće koje su im pripremili njihovi vršnjaci uz emotivne poruke podrške.

I djevojčice Mia i Iva su za svoje nepoznate prijateljice iz Turske i Sirije spremile paketiće pune igračaka i slatkiša. Iako mlade da u potpunosti razumiju zašto im šalju poklone, obje su bez mnogo pitanja spakovale ono što toj djeci sada najviše treba.

Spakovala sam kaladont, četkicu za zube i spakovala sam jednog medu i patike“, kazala je Mia Grgić.

Ja sam spremila, ja i tata smo spremili igračku i paketić“, rekla je Iva Marjanović.

Akciji slanja paketića pridružila su se i ostala djeca vrtića „Poletarac“, kao i svih drugih vrtića u sklopu JU „Naše dijete“.

Svi roditelji su se jako angažovali kao i uposlenici naše ustanove. Oni su zajedno sa svojom djecom kupovali i pakovali te paketiće, a ono što je najbitnije vjeruju da će bar na jedan trenutak usrećiti neko dijete i vratiti osmijeh na njegovo lice“, kazala je Dragana Narančić, koordinatorica projekta u vrtiću „Poletarac“.

Da djeci u Turskoj i Siriji vrate osmijeh na lice, žele i članovi Udruženja „Zemlja djece u BiH“. Ovo Udruženje pridružilo se akciji prikupljanja igračaka koju je na nivou cijele države pokrenula organizacija Pomozi.ba.

Ono što bismo zaista molili građane da donose igračke koje su očuvane, ako je neko u mogućnosti i da kupi novu igračku. Ono što mi ne bismo davali svojoj djeci, ne bismo trebali ni da šaljemo drugoj djeci. Plišanci su svakako poželjni za mlađi uzrast ali ono što bismo mi savjetovali, možda da neko kupi i društvenu igru, s obzirom da su djeca smještena i u kolektive, pa vjerovatno bi im dobro došlo kao što su Čovječe ne ljuti se, Domine, Monopoli slično“, istakla je Medina Gračić, učiteljica u Udruženju „Zemlja djece u BiH“.

Akcija prikupljanja igračka traje do kraja februara, a svi zainteresovani svoje donacije mogu odnijeti u prostorije Udruženja „Zemlja djece“ koje se nalazi na Telexu, te barem na kratko obradovati djecu iz Turske i Sirije, baš kao što će to svojim paketićima učiniti Mia i Iva.

 

Vezane vijesti

TUZLA