15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

UKC Tuzla potvrdio liderski položaj u BiH iz oblasti endovaskularne neurohirurgije

Klinika za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla obilježila je izvođenje 1000-te endovaskularno tretirane intrakranijalne aneurizme. Riječ je o minimalno-invazivnoj proceduri liječenja aneurizme na mozgu.

Na ovaj je način UKC Tuzla potvrdio apsolutno liderski položaj u Bosni i Hercegovini iz oblasti endovaskularne neurohirurgije, jer ne samo da je jedina ustanova u Bosni i Hercegovini u kojoj se procedure endovaskularne neurohirurgije izvode u kontinuitetu više od desetljeća, nego je i ustanova u kojoj je izveden najveći broj pomenutih procedura.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla endovaskularnim putem tretirani su pacijenti iz svih dijelova BiH, kod kojih su dijagnostikovana najozbiljnija oboljenja krvih sudova mozga i kičmene moždine, kao što su: intrakranijalne aneurizme, AV malformacije, intrakranijalne i spinalne duralne AV fistule, stenoze karotidnih arterija i arterija vertebro bazilanog sliva, hipervaskularni intrakranijalni tumori, a u posljednje vrijeme i akutni ishemijski moždani udari uzrokovani okluzijom magistralnih arterija. Sve navedene procedure izvode ljekari specijalisti neurohirurgije i inženjeri medicinske radiologije i tehničari Klinike za radiologiju UKC Tuzla, uz potpuru i učešće osoblja Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla.

Prema riječima člana tima koji izvodi endovaskularne neurohirurške procedure i načelnika Klinike za neurohirurgiju, doc. dr. med. sci. Mirze Moranjkića, tuzlanski neurohirurzi, za razliku od prakse i u regiji, pružaju mogućnost izvođenja minimalno-invazivnog endovaskularnog načina lječenja oboljenja krvnih sudova mozga i mikrohirurškog liječenja intrakranijalnih aneurizmi na jednom mjestu, bez nezdrave kompeticije koja često postoji u centrima gdje ove dvije, dijametralno različite procedure izvode ljekari različitih specijalnosti. Pomenuti pristup pacijentima pruža benefit liječenja najoptimalnijom metodom, zavisno od veličine, lokalizacije i morfologije aneurizme.

Edukacije za ovu vrstu procedura tuzlanski neurohirurzi obavljali su u centrima diljem Evrope, a poseban pečat njihovom radu daje dugotrajna edukacija koju su doc. dr. Moranjkić i dr. Gordan Mehmedović obavili u Klinici za neurohirurgiju i interventnu neuroradiologiju u Deggendorfu u Njemačkoj.

“Iz mnoštva tehnički izazovnih procedura koje su načinjene tokom proteklih godina, teško je izdvojiti jednu, ali uvijek posebnu težinu ima to kada pomognete mladom pacijentu, a baš smo ovih dana izveli jednu posebno kompleksnu proceduru na krvnim sudovima kod djeteta, što nas čini posebno ponosnim” ističu dr, Gordan Mehmedović, specijalista neurohirurgije i dr. Amir Sejdinović, ljekari koji svakodnevno izvode najkompleksinije procedure iz oblasti endovaskularne neurohirurgije.

Operativni tim pored dr. Moranjkića, dr. Mehmedovića i dr. Sejdinovića čine i ostali neurohirurzi Klinike za neurohirurgiju, te inženjeri medicinske radiologije Senad Šadić, Damir Alić i Mirza Jahić, te iskusni instrumentari pod vodstvom Svjetlane Beganović Trgovčević, ali i iskusni anesteziolozi i anestetičari Klinke za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla čije znanje i isustvo u neuro-anesteziji već više od decenije omogućavaju sigurno izvođenje ovog visokosofisticiranog oblika liječenja najkompleksnijih stanja u neurohirurgiji.

“Projekat endovaskularne neurohirurgije u UKC Tuzla predstavlja odličan primjer saradnje među klinikama, u ovom slučaju iznimne saradnje između Klinike za neurohirurgiju sa Klinikom za radiologiju i nuklearnu medicinu i Klinikom za anesteziologiju i reanimatologiju, a posebno me raduje nedavno iskazana inicijativa Klinike za neurologiju koja se odnosila na sistematsku i protokolarnu regulaciju metode mehaničke trombektomije nakon moždanog udara. Ova metoda se na našoj klinici izvodi već dugi niz godina, ali bi standardiziranim i protokolarnim pristupom u saradnji sa Klinikom za neurologiju benefit ove procedure bio dostupan većem broju pacijenata”, pojasnio je doc. dr. Moranjkić.

Vezane vijesti

TUZLA