12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

UNTZ – Održana konferencija “Nauka je zanimljiva: Kako to pokazati u medijima?”

Novinari, profesori, naučnici i studenti okupili su se danas na Filozofskom fakultetu u Tuzli gdje su učestvovali na konferenciji „Nauka je zanimljiva: Kako to pokazati u medijima“? Cilj je bio prvenstveno studentima Žurnalistike, a potom i novinarima pokazati da se nauka i naučna dostignuća mogu na zanimljiv i relevantan način predstaviti i u medijima, s obzirom da u mnoštvu loših vijesti ponekad one pozitivne padnu u drugi plan. Na konferenciji su učestvovali i studenti drugih odsjeka, a svi zajedno su prošli i kroz edukaciju koja se tiče apliciranja na takmičenje koje organizuje Fondacija budućnosti u BiH.

„U bosanskohercegovačkom novinarstvu skoro da i nema naučnog novinarstva. Ako i ima prisutne nauke to je uglavnom STEM ili prirodne nauke, dok društvenih skoro da i nema. To možemo promijeniti na način da novinari naprave mrežu kredibilnih sagovornika naučnika koje bi mogli kontaktirati kada su u pitanju neke naučne, odgovarajuće teme“, rekla je dr. sc. Amela Delić Aščić, docentica na Filozofskom fakultetu UNTZ.

„Želimo da pokažemo studentima da nauka i mediji jesu partneri. Želimo predstaviti i naše takmičenje 3MT koje počinje u aprilu, a omogućava mladim naučnicima da kroz trominutnu video prezentaciju predstave medijima svoje uspjehe, projekte, a ova konferencija će im pomoći da razumiju na koji način će to moći uraditi“, kazala je Asja Vrabac, marketing menadžerica Fondacije budućnosti u BiH.

„Što se tiče mene i konkretno mog odsjeka, ovo mi je bila prilika da predstavim svoj odsjek i da pokažem šta mi to učimo, ne samo gramatiku i jezik, nego učimo o tradiciji i kulturi, a posebno njegujemo te odnose koje imaju BiH i Turska“, istakla je Amira Selimović, studentica na Odsjeku za turski jezik i književnost.

 

Vezane vijesti

TUZLA