16 C
Tuzla
26.05.2024.

Uz Svjetski dan štednje – Rast depozita pouzdan znak povjerenja u bankarski sektor BiH

Danas se obilježava Svjetski dan štednje, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu. Tada su se sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat. Sudionici tog kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva.

Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju septembra 2023. godine,  iznose 15,57 milijardi KM i veći su za 1,35 milijardi KM ili 9,5 posto u odnosu na septembar 2022. godine.

Centralna banka BiH je saopćila da od ukupnih depozita kod komercijalnih banaka, depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće, 51 posto, pa stoga predstavljaju važnu osnovu finansiranja i funkcionisanja banaka.

Depoziti stanovništva od februara 2023. godine bilježe konstantni porast, što je, nakon turbulentnog perioda od marta 2022. godine do januara 2023. godine, pouzdan znak povjerenja u bankarski sektor BiH.

Svjetski dan štednje banke obično obilježavaju darovanjem štednih kasica, štednih knjižica sa simboličnim ulozima, nagrađivanjem najstarijeg štediše, prijemima đaka, te uručivanjem prigodnih donacija dječijim ustanovama.

Vezane vijesti

TUZLA