20 C
Tuzla
23.05.2024.

Više od sedam decenija: Danas je Dan željezničara FBiH

Dan željezničara Federacije Bosne i Hercegovine obilježava se 15. aprila već više od sedam decenija.

To je podsjetnik na štrajk kada su željezničari tadašnje države, tačnije u Bosni i Hercegovini zaustavili u potpunosti željeznički saobraćaj.

Najveći ceh su platili upravo željezničari od kojih je više od 200 njih ostalo bez posla i to uz ogromnu policijsku torturu.

Ovaj dan usko je povezan i sa Danom Armije RBIH jer su željezničari sa područja Tuzlanskog kanton bili borci i dali svoje živote za našu državu.

“Mi se danas borimo za bolji status željezničara u sistemu i društvu  kojem živimo. Mi kao Sindikat se borimo i istrajat ćemo u toj borbi. Sa Tuzlanskog kantona je bilo 430 željezničara koji su bili pripadnici A RBIH, od tog broja 46 je položilo svoje živote. Mi svake godine na spomen obilježju  ispred direkcije Željeznica FBIH  u Tuzli odajemo počast našim kolegama koji su položili svoje živote za ovu našu državu i slobodu u kojoj živimo.
Ta generacija je hrabro izvršila svoj patriotski zadatak u jednom od najtežih perioda hiljadugodišnje historije BiH”, kazala je Rusejla Halilović, članica Upravnog odbora Samostalnog sindikata izvršnog osoblja ŽFBIH, PI Tuzla.

Navodi da je ovaj dan, dan podsjećanja na herojsku borbu slavne Armije RBiH i da to treba biti pouka i motiv novim generacijama

” Pouka da vole svoju državu, mlađim kolegicama i kolegama da čuvaju tradiciju Dana željezničara i poštuju firmu u kojoj zarađuju platu. Da budu svjesni činjenice da je zalaganje za mir trajna obaveza, ali da nema pogodbe kada je u pitanju naša sloboda i opstanak države Bosne i Hercegovine.”, ističe Halilović.

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen obilježje u Tuzli ukazuje se  na ulogu Željeznica i njenih radnika u odbrani BiH i značaj formiranja Armije RBiH.

“ Mi svake godine tako i danas se okupljamo da odamo počast poginulim borcima, našim kolegama koji su bili pripadnici Armije RBiH koji su svoje živote položili da bi nama omogućili da u miru živimo i borimo se za svoj status u društvu. Željeznice su žila kucavica privrede Bosne i Hercegovine pa tako i Tuzlanskog kantona. Iskoristio bi ovu priliku da čestitam svojim kolegicama i kolegama 15. april Dan željezničara Federacije BIH,a svim  demobilisanim borcima, RVI, šehidskim porodicama , nosiocima najvećih ratnih priznanja čestitam Dan Armije RBIH  ”, istakao je Nedžad Čosić, predsjednik Samostalnog sindikata Izvršnog osoblja Željeznica FBIH!

Vezane vijesti

TUZLA