30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Vlada TK: Prvo Sporazum o međuvlasničkim odnosima, a onda upis u Sudski registar

Nakon presude Ustavnog suda FBiH prema kojoj se osnivači UKC-a Tuzla moraju upisati u sudski registar, oglasili su se iz Vlade TK.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Iako Vlada Tuzlanskog kantona još uvijek nije službeno zaprimila Odluku Ustavnog suda FBiH o zahtjevu premijera FBiH za rješavanje spora između Vlade FBiH i Vlade TK, u vezi sa donošenjem rješenja o privremenom imenovanju Upravnog odbora JZU UKC Tuzla, uvažavajući i činjenicu da se presude sudova, a posebno Ustavnog ne komentiraju nego provode, imajući u vidu medijsko komentiranje i likovanje federalnog premijera, dužni smo građane podsjetiti, te istaknuti da je Vlada Tuzlanskog kantona zadovoljna Odlukom koja potvrđuje ispravnost svih dosadašnjih postupaka Vlade TK.

Naime, Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona nikada nisu sporili pravo Federacije BiH na suvlasničke odnose u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, te posebno ukazujemo na dio Odluke u kojem stoji obaveza „da u roku od šest mjeseci od donošenja ove presude preduzmu sve potrebne radnje i donesu sve potrebne akte nužne za upis u registar društava kod nadležnog suda ustanove tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite Tuzlanskog kantona i omoguće nesmetano funkcionisanje i rad te ustanove u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti“.
Pod ostalim aktima podrazumijeva se dogovor i sklapanje Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vlade TK i Vlade FBiH, kao osnova za upis u Sudski registar.
Također, podsjećamo da je upravo ignoriranje zahtjeva Vlade TK za potpisivanje ovog sporazuma i samoinicijativno i jednostrano imenovanje Upravnog odbora JZU UKC Tuzla, od strane Vlade FBiH i bilo „okidač“ za postupanje Skupštine i Vlade TK kojim se spriječilo preuzimanje JZU UKC Tuzla od strane Vlade Federacije BiH.

Tuzlanski kanton je do sada višekratno pozivao Vladu i premijera Federacije BIH da se pristupi dogovorima o suvlasničkim odnosima koji bi trebali rezultirati Sporazumom, a na osnovu kojeg bi se Federacija BiH upisala u Sudski registar kao jedan od suosnivača. Nažalost ni na jedan od tih poziva Vlada FBiH, niti premijer nisu odgovorili.

Na osnovu presude Ustavnog suda, očekujemo da u najskorije vrijeme pristupimo dogovorima i definiranju prava i obaveza u vezi osnivačkih prava na JZU UKC Tuzla, da nakon dogovora Vlada TK i Vlada FBiH potpišu Sporazum o osnivačkim pravima, te da se na osnovu tog dokumenta Vlada Federacije BiH, kao suosnivač JZU UKC Tuzla upiše u Sudski registar” – saopćeno je.

Ustavni sud FBiH donio odluku: Osnivači UKC-a Tuzla moraju se upisati u sudski registar

Vezane vijesti

TUZLA