8 C
Tuzla
29.04.2024.

Bh. državljani evakuisani iz pojasa Gaze

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković oglasio se na društvenim mrežama i saopćio da su državljani BiH evakuisani iz pojasa Gaze u Egipat.

„Uspjeli smo državljane Bosne i Hercegovine izvesti iz Gaze u Egipat. Veliki broj zemalja još uvijek nije izveo svoje građane, a među njima su i neke svjetske sile. Radimo neprestano na dolasku građana BiH i njihovih srodnika u svoju zemlju.“ – istakao je Konaković.

Elmedin Konaković
FOTO: Srcreenshot FB Elmedin Konaković

Podsjećamo,  Hamas je 7. oktobra pokrenuo veliku vojnu operaciju na izraelskoj teritoriji. Nakon lansiranja hiljada raketa ka Izraelu, uslijedio je napad na kopnu, zraku i moru, s borcima koji su se probili duboko na teritoriju pod izraelskom kontrolom. Napali su vojne položaje i privremeno zauzeli nekoliko naselja- piše AJB.

„Od sinoć se povećao broj, još nekoliko lica je stiglo do Egipta. U odluci Vijeća ministara treba da stoji tačan broj i status svih osoba koje ulaze u našu zemlju, na tome radimo cijeli dan. Ambasadori Subašić, Halilović i Kovačević su zajedno sa ostalim uposlenicima ambasada uradili odličan posao, a i dalje rade.“ – dodao je Konaković.

Kako je izjavio Konaković, Krizni štab u MVP radi bez prestanka, imamo odličnu komunikaciju sa Ministarstvom sigurnosti i ostalim institucijama. Dovodimo kući ljude iz ratom zahvaćenog područja, a u svakoj prilici se zakoni naše zemlje moraju poštovati, sigurnosni aspekt je veoma važan.

Posebno je istakao važnost profesionalnog izvještavanja medija na ovu temu.

„Apelujem na medije da ovu temu ne koriste u političke svrhe, riječ je o ozbiljnom procesu.

Ne možemo informisati o svakom potezu koji povučemo, molimo vas za razumijevanje i profesionalno izvještavanje.“

 

Vezane vijesti

TUZLA