15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Novak Đukić “odslužio” polovinu kazne na slobodi

Za zločin na Kapiji jedino je osuđen bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, kojeg Srbija nije izručila Bosni i Hercegovini na idržavanje kazne. Na izručenje se čeka od 2014. godine kada je raspisana potjernica. Proteklih 10 godina (polovina trajanja kazne na koju je osuđen Novak Đukić) proveo je na slobodi u Srbiji.

Đukić osuđen na 20 godina zatvora

Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, uslijed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijena 71 osoba, a najmlađa žrtva imala je dvije godine.

U februaru 2014. pušten je iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je Đukiću u junu 2014. smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Viši sud u Beogradu donosi odluku o novom vještačenju

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Viši sud u Beogradu donio je naredbu u oktobru 2021. godine za obavljanje novog vještačenja procesne sposobnosti Novaka Đukića.

Viši sud u Beogradu u oktobru 2021. godine donio je naredbu za obavljanje novog vještačenja procesne sposobnosti Novaka Đukića, pravosnažno osuđenog zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji koji se godinama nalazi u Srbiji i za kojim je raspisana potjernica, pisao je  BIRN.

Iz Višeg suda u Beogradu su za BIRN BiH  2021. godine naveli da je u septembru 2021. donesena naredba za novo vještačenje Đukićeve procesne sposobnosti, ali da nalaz još uvijek nije dostavljen Sudu.

“Iz nalaza i mišljenja komisije sudskih veštaka koji je dostavljen sudu 14. septembra 2020. godine proizilazi da Novak Đukić u narednih 12 meseci neće biti sposoban da prisustvuje na ročištima pred sudom”, pojasnili su iz Višeg suda.

BIRN BiH je ranije pisao kako su medicinski stručnjaci zaključili da je Đukiću potrebno psihijatrijsko liječenje, te da se on ne osjeća dovoljno dobro da prisustvuje suđenju u Srbiji do septembra 2021. godine.

Vezane vijesti

TUZLA