Kako napraviti uštipke?
Uštipci su jedno od onih jela koje nas odmah podsjeti na mirise i okuse domaće kuhinje. Bilo da se poslužuju uz sir, kajmak, džem ili samo topli čaj, omiljeni su u mnogim domaćinstvima, posebno za doručak ili laganu večeru.
Ipak, koliko god jednostavno izgledali često se dogodi da prilikom prženja upiju previše ulja i postanu teški za želudac. Srećom, postoje trikovi koji pomažu da vaši uštipci budu mekani, prozračni i, što je najvažnije da ne budu masni.
Pravilna obrada tijesta
Jedan od najvažnijih koraka u pripremi uštipaka jeste pravilna obrada tijesta. Osim osnovnih sastojaka kao što su brašno, jaja, mlijeko i malo soli, odličan dodatak su prašak za pecivo ili soda bikarbona.
Ove dvije namirnice ne samo da pomažu da tijesto naraste i bude mekše, već imaju i jednu dodatnu ulogu – smanjuju upijanje ulja tokom prženja. Ključno je da ih prosijete zajedno s brašnom kako bi se ravnomjerno rasporedili i bolje povezali s ostalim sastojcima.
Tako pripremljeno tijesto tokom prženja stvara laganu i prozračnu strukturu koja ne zadržava masnoću.
Temperatura ulja i malo rakije
Još jedan vrlo važan detalj na koji mnogi zaborave jeste temperatura ulja. Ako ulje nije dovoljno zagrijano, tijesto će upijati masnoću jer će se sporo pržiti i neće formirati zaštitni sloj na površini. Idealno je da ulje bude dobro zagrijano da komadić tijesta kada ga ubacite odmah započne prženje i ispliva na površinu. Time se postiže efekat zatvaranja tijesta, što sprječava da ulje prodre unutra.
Za one koji žele da isprobaju trik iz tradicionalne kuhinje tu je i dodatak male količine rakije u tijesto. Iako na prvi pogled može djelovati neobično ova praksa ima svoju funkciju.
Rakija isparava tokom prženja a tijesto koje je s njom zamiješeno ostaje suho i ne upija ulje. Ne brinite ukus rakije se neće osjetiti pa čak ni oni koji ne konzumiraju alkohol ne moraju imati bojazan, jer u finalnom proizvodu alkohola više nema.
Ovo su jednostavni, ali provjereni savjeti koji mogu u potpunosti promijeniti način na koji pripremate uštipke. Kombinacijom dobre smjese, odgovarajuće temperature ulja i male čašice rakije, dobit ćete savršene uštipke mekane, mirisne i bez tragova masnoće.
DODATAK: RECEPT ZA UŠTIPKE
Sastojci:
500 g glatkog brašna
1 kesica praška za pecivo (ili 1 kašičica sode bikarbone)
2 jaja
250 ml jogurta
100 ml mlijeka
1 kašičica soli
1 kašika ulja
1 čašica rakije (po želji, ali preporučeno)
Ulje za prženje
Priprema:
U zdjelu stavite jaja, jogurt, mlijeko, ulje i so, pa sve dobro izmiješajte. Dodajte rakiju ako želite – neće promijeniti okus, ali će pomoći da uštipci ne budu masni.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo ili sodom, pa postepeno dodajte tečnoj smjesi. Miješajte dok ne dobijete gusto, ali mekano tijesto.
Zagrijte ulje u tavi. Kad komadić tijesta odmah zapjeni, ulje je spremno. Kašikom spuštajte tijesto i pržite dok ne porumeni s obje strane. Vadite na papirni ubrus da upije višak ulja.
Više čitajte:
Albanija ljetovanje: Da li je i ove godine najtraženija destinacija?/ANKETA/
Moguće povećanje: Za građane BiH koji primaju penziju iz Hrvatske stižu dobre vijesti