18.9 C
Tuzla
22.06.2024.

Ambasadorica Grčke u posjeti Tuzli i TK, privreda u fokusu razgovora sa zvaničnicima

U posjeti Tuzli i Tuzlanskom kantonu boravila je ambasadorica Grčke u BiH Ijoana Eftimiadu i šef Odjela za ekonomske i trgovinske odnose Georgios Tosunis.

Ambasadorica Grčke u BiH tokom današnje nastupne posjete gradonačelniku Tuzle dr. sc. Zijadu Lugaviću predstavila je aktivnosti koje Grčka provodi u Bosni i Hercegovini. Fokus razgovora bio je na pitanjima od zajedničkog interesa, posebno u oblasti privrede, ekonomskog razvoja, kulture i turizma.

U Gradskoj upravi u pratnji ambasadorice Eftimiadu, bio je i ekonomski savjetnik i šef Odjela za ekonomske i trgovinske odnose, Georgios Tosunis, a sastanku su prisustvovali saradnici gradonačelnika, te predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković Lepić, koja je inicirala ovaj susret kako bi se ojačale veze u oblasti kulture i privrede, između Bosne i Hercegovine i Grčke.

Naglasak je stavljen na potrebu intenziviranja kulturnih razmjena i promocije turističkih destinacija kako bi se dodatno podstakao ekonomski razvoj i međusobna povezanost. Ambasadorica Eftimiadu i gradonačelnik Lugavić naglasili su važnost jačanja veza i saradnje u cilju unapređenja kvaliteta života građana obje države.

Nakon sastanka, delegacija Ambasade Grčke i Gradske uprave Tuzle posjetili su kompaniju Bingo u Tuzli, gdje je održan sastanak sa direktorom Senadom Džambićem i njegovim saradnicima. Razgovaralo se o uspostavljanju saradnje u oblasti izvoza i uvoza bosanskohercegovačkih i grčkih proizvoda, kao i mogućnosti povezivanja sa proizvođačima tih proizvoda radi daljeg jačanja ekonomske saradnje između ove dvije zemlje.

I premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić primio je danas u posjetu ambasadoricu Grčke u Bosni i Hercegovini i ekonomskog savjetnika i šefa Odjela za ekonomske i trgovinske odnose.

Ambasadorica Grčke u BiH kod premijera TK

Ovom posjetom nastavljena je serija posjeta predstavnika diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini Vladi Tuzlanskog kantona i premijeru Halilagiću. I ova posjeta je bila prilika za detaljnije upoznavanje ambasadorice sa prilikama na području Tuzlanskog kantona i aktivnostima koje Kanton poduzima kako na planu socijalnog i privrednog razvoja, te obavezama koje se ispunjavaju na putu ka euro-atlanskim integracijama, navedeno je u saopćenju Vlade TK.

”Naša najveća prednost je upravo srdačna dobrodošlica i otvorenost ljudi u Tuzlanskom kantonu”, kazao je u uvodu premijer Halilagić čestitajući ambasadorici Eftimiadu na imenovanju i nedavnom početku mandata u Bosni i Hercegovini.

”Tuzlanski kanton je privredno i po broju stanovnika najveća regija u Bosni i Hercegovini, međutim trenutno stanje putne infrastrukture je sada najveća prepreka bržem razvoju”, kazao je premijer Halilagić dodajući da, osim insistiranja na rješavanju ovog problema, Vlada Tuzlanskog kantona posebne napore ulaže u razvoj Univerzitetskog kliničkog centra i Međunarodnog aerodroma u Tuzli, kao brendova Tuzlanskog kantona i poluga za njegov dalji i brži razvoj.

”Dobra postojeća saradnja Bosne i Hercegovine i Grčke dobar je temelj za dalje unaprjeđenje međusobnih odnosa. Razvoj turističke saradnje otvara prostor za uvođenje čarter letova sa i na tuzlansku zračnu luku, na i iz grčkih turističkih centara”, nagovijestio je Halilagić i najavio povezivanje Turističke zajednice Tuzlanskog kantona sa ambasadom Grčke u Bosni i Hercegovini kako bi se što prije sa ideje prešlo i na konkretne aktivnosti u ovom smjeru.

Također u fokusu razgovora bila je i zelena tranzicija, odnosno investicije u oblast obnovljivih izvora energije. U tom smislu premijer Halialgić je istaknuo da postoji značajan interes privrede na Tuzlanskom kantonu da krenu u ovakve projekte, ali da to još uvijek usporava ili onemogućava zakonska regulativa na federalnom nivou.

”S tim u vezi Vlada Tuzlanskog kantona poduzima određene korake da motivišemo Vladu FBiH da što prije krene u promjenu federalnih propisa i otkoči ovu vrstu investicija, za koje već postoji značajan interes”, rekao je premijer Halilagić.

Na kraju sastanka učesnici su se složili da trenutna trgovinska razmjena sa Grčkom, koja iznosi oko 20 miliona KM godišnje, predstavlja dobar temelj i osnov da se radi na proširenju postojećih poslovnih veza privrede Tuzlanskog kantona sa privrednicima u Grčkoj, ali i za uspostavljenje novih konekcija koji će ovaj iznos razmjene dodatno povećati.

Vezane vijesti

TUZLA