21.7 C
Tuzla
24.03.2023.

Bećirović: Bolje je sankcionirati neodgovorne pojedince nego dozvoliti ugrožavanje mirovnog procesa

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ukazao je tokom susreta s kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Turnerom iz Savezne države Ohio na važnost snažnijeg angažmana američke administracije u BiH.

Bećirović je istaknuto da snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država ulasku BiH u NATO i Evropsku uniju predstavlja garanciju za mir i sigurnost u regiji, posebno jer nove geopolitičke okolnosti nalažu potrebu novog i odlučnijeg angažmana Zapada prema BiH i regiji.

Član Predsjedništva BiH je konstatovao da sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsretnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Smatra da je bolje sankcionirati neodgovorne pojedince nego dozvoliti im da ugrožavaju mirovni proces, navedeno je u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Zahvalio je i na dosadašnjoj podršci i pomoći reformskim naporima Bosne i Hercegovine na putu ka euroatlantskim integracijama, borbi protiv korupcije te uspostavljanju vladavine prava.

Kongresmen Turner, zajedno sa senatorom Johnom McCainom, najzaslužniji je član Kongresa za prijem Crne Gore u NATO. Obavljao je dužnost gradonačelnika grada Daytona u vrijeme pregovora o zaustavljanju rata u BiH u vojnoj bazi na periferiji grada.

 

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO