27 C
Tuzla
18.07.2024.

Bećirović – Reilly: UK snažno podržava suverenitet i terItorijalni integritet BiH

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Džulijanom Rajlijem (Julian Reilly) o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Dr. Denis Bećirović je naglasio da već treći mjesec traje opasan napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne smiju se potcijeniti separatistički političari koji antidejtonskim potezima urušavaju ključne institucije koje garantiraju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. On je rekao da je važno intenzivirati saradnju Bosne i Hercegovine sa zemljama svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, s ciljem zaštite mira i ustavnog poretka.

Dr. Denis Bećirović je istakao da je podrška prijateljskih zemalja, poput UK, od izuzetne važnosti za državu Bosnu i Hercegovinu, pogotovo u vrijeme kada destruktivni političari u bosanskohercegovačkom entitetu RS ugrožavaju evropski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

Ambasador Džulijan Rajli je naglasio da UK ostaje posvećeno pružanju podrške vladavini prava, demokratskim procesima, sigurnosti, stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine. Ambasador Rajli je istakao da je UK odlučno da i dalje bude faktor mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te da će raditi na dobrobit svih građana u našoj zemlji.

Između ostalog, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović se zahvalio ambasadoru UK u BiH Džulijanu Rajliju na kontinuiranoj podršci euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora sagovornici su poručili da će nastaviti sa aktivnostima koje će voditi produbljivanju saradnje dvije zemlje.

Vezane vijesti

TUZLA