18.9 C
Tuzla
31.03.2023.

Bećirović zahvalio Sarrazinu na interesovanju koje Njemačka pokazuje prema BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas je razgovarao sa specijalnim izaslanikom Njemačke za zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom kojem je zahvalio na posjeti, istakavši da je ona jedan u nizu dokaza pažnje i interesovanja koju njegova zemlja pokazuje prema Bosni i Hercegovini.

Posebno je istakao kontinuiranu pomoć i zalaganje Njemačke na evropskom putu Bosne i Hercegovine, te podršku u dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Bećirović je rekao da je kandidatski status Bosne i Hercegovine poticaj da se nastavi sa potrebnim reformama i ispunjavanjem obaveza na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Naglasio je da su nakon dobijanja kandidatskog statusa na potezu sve institucije, organi vlasti i političari u Bosni i Hercegovini na dinamizovanju evropskog puta, dodavši da se u u tome očekuje i podrška Njemačke.

Bećirović je naveo da je za Bosnu i Hercegovinu veoma važno da bude nastavljen Berlinski proces i da u tome bude značajan angažman Njemačke.

Dodao je da su odnosi  Bosne i Hercegovine i Njemačke izuzetno dobri i prijateljski, a saradnja odlična i na političkom i na ekonomskom planu, te da je interes Bosne i Hercegovine da tako bude nastavljeno i ubuduće.

Kao primjer naveo je da je Njemačka jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i da je robna razmjena između dvije zemlje, koja je posljednjih godina u stalnom porastu, u 2022. premašila pet milijardi KM.

Bećirović je istakao da je odlična saradnja između Bosne i Hercegovine i Njemačke i u oblasti odbrane, a posebnu zahvalnost iskazao je za angažovanje te zemlje na deminiranju u Bosni i Hercegovini, navodeći da je ona treći donator u toj oblasti.

Sarrazin je rekao da je cilj njegove posjete BiH da dobije informacije kako Njemačka konkretno može da pomogne Bosni i Hercegovini u ispunjavanju obaveza u nastavku evropskog puta, nakon dobijanja kandidatskog statusa.

Smatra da je, nakon dobijanja kandidatskog statusa, potrebno da Bosna i Hercegovina u daljnjem evropskom putu donese konkretne zakonske propise i odluke.

Uime predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao savjetnik Mario Đuragić, a uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, savjetnik Slaven Kovačević, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

POSLJEDNJE DODANO