10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

Berbić: Dosta su građani plaćali tuđe privatne ćejfove

Svi veći i značajniji festivali koji se održavaju u Tuzli moraju proći na Javnom pozivu, a ukoliko zadovolje uslove organizatori od Grada mogu dobiti maksimalno 3000 KM za njihovo održavanje. Međutim, jedna manifestacija zauzima posebno mjesto u gradskom budžetu, a to su Književni susreti „Cum Grano Salis“ koji građane koštaju oko 50 hiljada KM budžetskog novca. Na ovo je upozorio tuzlanski vijećnik Omer Berbić.

„ Dosta su građani Tuzle plaćali privatne ćejfove. Jasno je da je „Cum Grano Salis“ jedna manifestacije od kulture ali nije od tolikog značaja da joj se daje 45 hiljada KM pa i više dok ostali festivali koji imaju više učesnika i koji su šireg međunarodnog karaktera dobiju do tri hiljade KM. Mislim da kao i svi ostali idu na Javni poziv pa napišu projekat i da im se zbog toga daju pare a ne samo zato jer je to smišljeno djelo jednog čovjeka koji je sada otišao i državni parlament“, rekao je za RTV Slon Omer Berbić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Tuzla.

Manifestacija „Cum Grano Salis“ nastala je na prijedlog tadašnjeg načelnika Tuzle Jasmina Imamovića 2001. godine. Problem izdvajanja sredstava za njeno održavanje, Berbić ističe već godinama. Međutim, do sada nije naišao na podršku ostalih vijećnika.

„ Ja se zaista borim da pare odu u prave ruke a to što je gradsko vijeće kupljeno i nekim sitnim interesom povezana ta većina to nije moj problem“, navodi Berbić. 

I dok ovi kako Berbić kaže privatni književni susreti okupe oko 150 ljudi, ipak se nalaze rame uz rame sa drugim organizacijama od čijeg rada građani imaju veći interes.

Tako je za kulturnu manifestaciju „Ljeto u Tuzli“ osigurano 40.000 KM

Za rad Udruženja za zaštitu životinja „Nirina“ – 48.000 KM

Za rad Crveni križ grada Tuzla – 50.000 KM

Za rad Udruženja građana Viva žene – 50.000 KM

Berbić smatra da za održavanje manifestacije Cum Grano salis od iduće godine, sredstva treba da budu manja, a da se ostatak utroši u dječija igrališta ili u kulturu općenito.

Inače, Budžet Tuzle za ovu godinu viši je od 70 miliona KM.  Na naš upit Službi za Budžet i finansije od koje godine je manifestacija Cum grano salis uvrštena kao posebna stavka u gradski Budžet i koliko je novca do sada utrošeno, do završetka priloga, odgovor nismo dobili.

Vezane vijesti

TUZLA