7 C
Tuzla
01.03.2024.

Crveni križ Italije donirao vozila za Društvo Crveni križ BiH, za bolje usluge prema migrantima

Crveni križ Italije donirao je tri terenska vozila za Društvo Crveni križ/krst Bosne i Hercegovine, a olakšat će rad mobilnih timova koji imaju zadatak da pružaju usluge migrantima.

Ambasador Republike Italije u BiH Marco Di Ruzza naglasio je u izjavi za novinare da je ta donacija dio projekta koji nosi naziv BRAT (Balkan Route Welcoming Transit). Radi se o trogodišnjem projektu, koji je počeo u julu 2022. godine.

– Želimo da se tim projektom poveća nivo usluga pomoći migrantima, poboljšaju zdravstveni i psihisocijalni uslovi te poboljša percepcija lokalnog stanovništva prema migrantima – naglasio je.

Ambasador Di Ruzza kaže da je vrijednost projekta 3,9 miliona eura. Najvećim dijelom finansijer je Agencija za razvoj Italije, a uključeni su i neki od najvažnijih predstavnika civilnog društva Italije. Donaciju je okarakterizirao kao još jedan od dokaza konkretnosti prijateljstva između dvije zemlje.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić zahvalan je za donacije koje Italija upućuje prema Bosni i Hercegovini, a za današnju donaciju kaže da će koristiti na područjima gdje je to najpotrebnije.

– Zahvaljujem ambasadoru Italije koji je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i u svakom momentu gleda kako, gdje i na koji način da pomogne Bosni i Hercegovini – naglasio je u izjavi novinarima.

Generalni sekretar Društva Crvenog krst/križa BiH Namik Hodžić naglašava da će tri terenska vozila biti u funkciji tri mobilna tima na području Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

– Olakšat će rad naših mobilnih timova koji imaju zadatak da pružaju usluge migrantima. To je prije svega logističku pomoć, psihosocijalno podršku i sve što je potrebno migrantima na putu prolaza kroz Bosnu i Hercegovinu – kazao je.

Hodžić ističe da je Društvo Crveni križ BiH implementator dijela spomenutog projekta za koji kaže da je značajan za kretanje migranata i njihov boravak u BiH, a vrijednost tri terenska vozila nabavljena u Italije je oko 115.000 eura.

Vezane vijesti

TUZLA