29 C
Tuzla
18.06.2024.

Cvijanović negirala uvođenje sankcija Rusiji

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović ustvrdila je na pres-konferenciji u Banja Luci da ne postoji odluka nijednog organa o uvođenju sankcija Bosne i Hercegovine Rusiji.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ona je time negirala tvrdnje iz Partije demokratkog progresa da se BiH pridružila zemljama koje su Rusiji uvele sankcije zbog rata u Ukrajini.

Naime, Branislav Borenović, lider PDP-a, tvrdi da se BiH pridružila sankcijama i da je odgovor o tome dobio od visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

Željka Cvijanović komentira, pak, da Borenović time samo „pravi temu“, a na pres-konferenciji na kojoj se obratila s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, govorila je i o mogućem zaleđivanju odnosa Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova BiH “ako ne bude promijenjen odnos kakav ona neće više tolerisati”.

Zatražila je da se svako ponaša prema ustavnim nadležnostima kako odnosi političkih faktora koji čine vlast na nivou BiH ne bi bili poremećeni, a ni aranžmani čije benefite su trebali da osjete svi građani BiH, a za čije deblokiranje nažalost još nema mogućnosti, kako je navela.

O koaliciji državne vlasti (SNSD, HDZ, SDP, NiP i NS) je navela da je namjera bila da njom budu spriječeni „slobodni strijelci“ u donošenju odluka i upravljanju projektima.

Cvijanović je posebno nezadovoljna donošenjem vanjskopolitičkih odluka.

– Reći ću da se nije odstupilo od starih i nakaradnih praksi u vanjskoj politici, s obzirom na to da imamo različite stavove, da instrukcije Ministarstva (vanjskih poslova) prema određenim misijama bivaju drugačije od dogovorenog – kazala je.

Kad je riječ o vanjskoj politici, Cvijanović je također navela da će kad god zatreba koristiti mogućnost veta koji može da odobri Narodna skupština RS-a.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA