17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Dan otvorenih vrata Evropskog univerziteta Brčko distrikt, u posjeti maturanti srednjih škola

Evropski univerzitet Brčko distrikt organizovao je za učenike završnih razreda srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske Dan otvorenih vrata. Studenti su mogli uvidjeti s čime fakulteti ovog Univerziteta raspolažu, pa i približiti svoja saznanja o studiju.

Lejla Teletović je sa kolegama iz srednje škole u Živinicama stigla na Evropski univerzitet Brčko distrikt. Po prvi put je kaže na nekoj od visokoobrazovnih ustanova i zadovoljna je što ima priliku saznati više o studiju i programima koje nudi ovaj univerzitet. Priča nam da će nastaviti stopama medicine.

”Planiram nastaviti s ovim smjerom, odnosno medicinom, planiram upisati opći smjer. Ostale kolege planiraju opći smjer, neke će ići vani nažalost, ali većina će ostati ovdje. Mogu reći da je Univerzitet privlačan prije svega estetski, ali i sadržajima koje nudi. Imali smo priliku posjetiti kabinete koji su dobro opremljeni, posjeduju najsavremeniju opremu za koju nismo ni znali da postoji”, navodi ova učenica Medicinske škole Živinice.

Sa radom Evropskog univerziteta Brčko distrikt su od ranije upoznati profesori iz Srbije, koji godinama dolaze sa učenicima u posjetu ovoj ustanovi. No, iznenadilo ih je ono što su sada mogli vidjeti, novo zdanje Univerziteta.

”Učenici imaju priliku da vide savremenu ustanovu, imaju priliku vidjeti koje im se mogućnosti pružaju, a te mogućnosti zaista nisu male. Mislim da će im pomoći u odabiru budućeg zanimanja a i kasnije, ako im zatreba, možda prelazak na neki oblik studija”, ističe Milena Šinka, profesorica Gimnazije ”Sava Šumanović” Šid.

Evropski univerzitet Brčko distrikt ima šest fakulteta sa brojnim studijskim programima, pa budući studenti mogu odabrati društvene smjerove, tehničke ili zdravstvene. Ovaj Univerzitet je sada i među studentima i profesorima prepoznat kao najsavremeniji, a nova zgrada u kojoj se nalazi to i potvrđuje. Kako navode iz Univerziteta, mnogo novca i truda je uloženo da bi studentima ponudili najbolje.

”Ovdje danas mogu da vide sve što ne mogu da vide u nigdje regiji u bivšoj Jugoslaviji, što se tiče opreme. Nudimo im dobar profesorski kadar, dobru opremu, dobre uslove, sad je sve ostalo do njih, da se više posvete učenju i da izrastu u dobre stručnjake, dobre ljekare, profesore”, navodi akademik prof. dr. Nedeljko Stanković, predsjednik Savjeta Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

Trenutno je na fakultetima ovog univerziteta oko dvije i po hiljade studenata, koji će ubuduće imati još bolje uslove za studij i praktičnu nastavu.

”Mogao bih spomenuti da će uvjeti bili skoro kao u Hajderbergu, Kembridžu ili 100 drugih univerziteta iz kojih dolaze Nobelovci. I mi iz BiH i Hrvatske imamo Nobelovaca koji su završili ovdje. Dogodit će se to nekad i odavdje”, kaže prof. dr. Radoslav Galić, rektor Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

Zvanično otvaranje nove zgrade Univerziteta planirano je za 25. april, kome bi trebali prisustvovati predstavnici BiH i entiteta. Istovremeno sa planiranim otvaranjem novih prostorija, u Evropskom univerzitetu planiraju i upis u novu akademsku godinu, koji će početi krajem mjeseca.

Vezane vijesti

TUZLA