5 C
Tuzla
17.04.2024.

Danas se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine i po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”.

“Svim građankama i građanima Tuzle, Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta čestitamo 10. decembar Međunarodni dan ljudskih prava!

Danas slavimo sve što nas čini ljudima: našu različitost, slobodu, dostojanstvo i jednakost. Osnovna ljudska prava su temelj svih udruženja, organizacija i država širom svijeta, jer je čovjek najveća vrijednost, a njegova prava i slobode su neprikosnoveni.
Važno je da shvatimo da smo odgovorni za čuvanje ostvarenja ljudskih prava i sloboda. To smo dužni našim prethodnim, ali i budućim generacijama, kojima moramo ostaviti bolju i sigurniju zemlju nego što smo je sami zatekli.
Neka svaki glas bude čujan, neka svako srce bude ispunjeno ljubavlju, poštovanjem i pravdom. Nastavimo zajedno graditi svijet u kojem su ljudska prava osigurana za svakoga.

Izaberimo mir, odbranimo demokratiju!”, rečeno je u čestitci iz kabineta gradonačelnika Tuzle, Zijada Lugavića.

Vezane vijesti

TUZLA