25 C
Tuzla
28.05.2024.

Dodik: Razmatramo da tužimo Schmidta za lažno predstavljanje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas  da ovaj entitet odbacuje visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegove odluke zato što ga nije legitimiziralo Vijeće sigurnosti UN-a.

On je naglasio da je na sceni  sinhronizovani napad na vlast RS-a i Srbije, na predsjednika Srbija Aleksandra Vučića i njega.

– Oni misle ako skinu jednog, skinuće i drugog, a onda je nestalo Kosovo i RS. Sarajevo sa dijelom međunarodne zajednice želi da RS sebi podredi, a da Srbija bude što slabija. Zbog toga im ne odogavaraju naši uspjesi – izjavio je Dodik na pres-konferenciji nakon obilježavanja 81. godišnjice Bitke na Kozari.

Podjesjetio je da je Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno propisao na koji način se bira visoki predstavnik, odnosno da ga bira pet strana potpisnica, a da odluku potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a, što se, po njegovim riječima, u slučaju Christiana Schmidta nije desilo, a Schmidt se lažno predstavlja od kada je došao u BiH.

– Razmatramo da tužimo Schmidta njemačkom tužilaštvu za lažno predstavljanje. Vjerujem da ćemo taj proces pokrenuti u Njemačkoj. Ovo je sve pokrenula Angela Merkel, da skloni Schmidta iz Njemačke, a njemu se svidjelo da radi za 24.000 eura mjesečno – kazao je Dodik.

Napominje da Narodna skupština RS-a neće prihvatiti nikakve Schmidtove odluke, te da je dio međunarodne zajednice doveo Dejtonski sporazum do tačke da on nema nikakvog smisla. Vjeruje da je Dejtonski sporazum prekinuo rat jer je definisao politički sistem BiH, a koji  od početka nisu podržavali Bošnjaci jer „smatraju da imaju pravo u BiH donositi odluke, a da Srbi i Hrvati budu manjina“.

– Shvatio sam da ulazimo u dugogodišnji problem. Ovaj narod mora da zna da su SAD obećale muslimanima da će razgraditi RS. Zbog toga se vrši pritisak na Srbiju da smanji podršku Republici Srpskoj – kazao je.

Istakuo je da  BiH ne može biti suverena zamlja “jer je kolonija, zemlja kojom upravljaju stranci”.

– Sada moramo da odlučimo hoćemo li BiH suverenu zamlju u skladu sa Dejtonom ili ćemo protektorat i koloniju, a mi smo protiv toga. Hoće li Evropa poštovati prava ovih naroda i ustav onako kako piše ili će se ponašati kao u slučaju Ustavnog suda gdje su Srbi izbačeni iz kvoruma. Bez Ustava su nametnuli mnogo toga i nije im dosta, a sada hoće imovinu i način i sistem odlučivanja. Mi nismo tražili ništa što nije propisano Ustavom – izjavio je predsjednik RS-a.

Vjeruje da generatori problema leže u Sarajevu, čiji je glavni cilj eliminacija Milorada Dodika. Kako je kazao, Ustav BiH je puka kopija Ustava SAD-a, ali sve se svodi na to da se RS pokuša podrediti drugom entitetu i da se Srbi izbace s ovih prostora.

– Mi za sada ne osporavamo teritorijalni integritet BiH, ali osporavamo suverenitet. BiH je zemlja slučaja. Ustavni sud je inkvizicijski sud i tako će biti dok se ne izaberu domaći ljudi. BiH je 30 godina poslije neodrživa zemlja – zaključio je Dodik.

RTVSlon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA